Ένα μήλο την ημέρα… η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, αφού τα οφέλη της κατανάλωσης μήλων είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Τα μήλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιέχουν φυτικές ίνες, αλλά και απαραίτητα μεταλλικά ιχνοστοιχεία και, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ειδικές ουσίες με θεραπευτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητα στοιχεία μιας vegan, ή μη, διατροφής.

Η φλούδα

Πολλές από τις ιδιαίτερες ουσίες που περιέχει το μήλο βρίσκονται στη φλούδα του ή ακριβώς κάτω από αυτήν. Όπως:

  • το ουρσολικό οξύ (προστατεύει το μυϊκό μας σύστημα από τον εκφυλισμό κατά την τρίτη ηλικία),
  • πολλές φυτικές ίνες,
  • βιταμίνες (C, A),
  • η ουσία κερσετίνη (αντιοξειδωτική δράση, προστασία νευρικού συστήματος),
  • πλήθος ουσιών με πιθανή αντικαρκινική δράση.

Έτσι, λοιπόν, όποτε το ξεφλουδίζουμε χάνουμε όλα τα παραπάνω.

Βέβαια, αν είναι να καταναλώσουμε το φρούτο με τη φλούδα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλό καθάρισμα για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων που πιθανόν να υπάρχουν ή, εναλλακτικά, να επιλέγουμε βιολογικά. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουμε ένα μήλο είναι: λεκάνη με νερό και τρίψιμο του φρούτου με μία μαλακή βούρτσα.

Τα κουκούτσια

Ιδιαίτερα άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ακόμα και τα κουκούτσια του μήλου έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Και αυτό γιατί εκεί ζει πλήθος προβιοτικών βακτηρίων, όπως του γένους Lactobacillus (τα οποία σε μια μη vegan διατροφή βρίσκουμε σε γιαούρτια εμπλουτισμένα με προβιοτικά). Τα βακτήρια αυτά βοηθούν στην πέψη και την γενικότερη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το κοτσάνι

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι το αγαπημένο σε όλους μας μηλαράκι είναι ένας καρπός που μπορεί να καταναλωθεί πετώντας μόνο το κοτσάνι. Φυσικά, αυτό είναι θέμα όρεξης, γεύσης και ανοχής του καθενός από εμάς στις διαφορετικές δομές του πολύτιμου αυτού καρπού.

 

Εσείς πώς τρώτε το μήλο σας;

 

©allaboutvegans.com