Για μία ζωή γεμάτη ποιότητα και υγεία, θα πρέπει να περιλαμβάνουμε το σκόρδο στη vegan διατροφή μας. Αυτό το πανάρχαιο βότανο με τις πολλαπλές χρήσεις και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο βολβός περιέχει παραπάνω από 500 διαφορετικές ουσίες, οι περισσότερες εξαιρετικά πολύτιμες και δυσεύρετες για τον οργανισμό μας.

Αυτό το άρθρο περιέχει διαφημίσεις. Αν κάνετε κάποια αγορά, παίρνουμε ένα ποσοστό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για εσάς. Το allaboutvegans.com, ως Συνεργάτης του Amazon, έχει οικονομικό όφελος από τις αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις του Amazon.

Γενικά στοιχεία – Περιγραφή

Το σκόρδο είναι ένα ποώδες φυτό, με καταγωγή από τις Ινδίες, έχει όμως προσαρμοστεί και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Δεν λείπει σχεδόν από καμία παραδοσιακή ή νεότερη κουζίνα, καθώς χρησιμοποιείται ευρύτατα στη Μεσογειακή, Κινέζικη και λατινοαμερικάνικη. Είναι επίσης από τα συστατικά που τιμά ιδιαίτερα η vegan κουζίνα, καθώς προσθέτει ένταση, γεύση, αλλά έχει και ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Αποτελείται από βολβούς που όταν ανθίζουν την άνοιξη φτάνουν το μισό μέτρο περίπου. Συλλέγεται το καλοκαίρι, οπότε και το ξεριζώνουμε και το αφήνουμε να μαραθεί για να διατηρηθεί περισσότερο.

Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περίπου 20.000 τόνοι σκόρδων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι ανασκαφές σε διάφορα μέρη του κόσμου, αποκάλυψαν καταγραφές της χρήσης του από το 4000 π.Χ.!

Γνωστή είναι και η χρήση του κατά την παράδοση πολλών χωρών, για προφύλαξη από βρικόλακες, το ‘κακό μάτι’, τη βασκανία, τους δαίμονες. Ήταν τέτοια η δύναμη που του αποδιδόταν εξαιτίας των ευεργετικών του ιδιοτήτων, που οι δεισιδαιμονίες το μετέτρεψαν σε μαγικό όπλο έναντι φανταστικών εχθρών!

Θρεπτικά συστατικά

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεγάλη γκάμα συστατικών, ευεργετικών για την υγεία μας, τα οποία δεν είναι εύκολο να βρεθούν σε τροφές, όπως:

  • Βιταμίνες (Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε)
  • Ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θείο)
  • Αιθέρια έλαια (αλλισίνη, αλλινάση)

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την σπάνια ουσία “αλλισίνη” που περιέχει. Η αλλισίνη (allicin) απελευθερώνεται κατά τον τεμαχισμό του σκόρδου και έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση, ακόμη και αν τα βακτήρια προστατεύονται από ένα στρώμα που τα κάνει πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η αλλισίνη μπορεί εύκολα να διαλύσει το προστατευτικό στρώμα και να σταματήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Σκόρδο – το απόλυτο φάρμακο

Το κατατάσσουμε στα superfoods, στα οποία έχει περίοπτη θέση. Δεν βρίσκουμε εύκολα άλλη τροφή η οποία να περιέχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση από θρεπτικές ουσίες. Ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές, ο Λουί Παστέρ, ήταν αυτός που κατέγραψε την αντιβιοτική δράση του το 1858.

Άλλος γιατρός – ερευνητής, ο Δρ Άλμπερτ Σβάιτσερ, χρησιμοποιούσε σκόρδο για να θεραπεύσει στην Αφρική την αμοιβαδοειδή δυσεντερία και σαν αντισηπτικό ώστε να παρεμποδίσει την γάγγραινα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα, στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη του Μέριλαντ υπάρχουν περίπου 125 επιστημονικές εκθέσεις σχετικές με το σκόρδο, δημοσιευμένες από το 1983.

Συνοπτικά, οι θετικές του επιδράσεις στον οργανισμό μας είναι:

  • Αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση, προστασία και θεραπεία από μολύνσεις (γρίπη, κρυολόγημα, βρογχίτιδα, μολύνσεις του πεπτικού συστήματος, φυματίωση, αρθρίτιδα, τυφοειδής πυρετός, πλευρίτιδα, φαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδας). Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι εθελοντές που λάμβαναν συμπλήρωμα αλλισίνης ημερησίως, για 90 ημέρες, είχαν σχεδόν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κρυολόγημα το χειμώνα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ουρικού οξέως.
  • Ρύθμιση λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα (τρεις σκελίδες σκόρδου την ημέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 10-15%).
  • Βοηθάει την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του οργανισμού μας.
  • Ισχυρές αντικαρκινικές ενδείξεις (στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου). Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition and Cancer» (“Διατροφή και Καρκίνος”) το 2010, έδειξε ότι η αλλισίνη που περιέχεται στις φρέσκες σκελίδες σκόρδου μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του προστάτη, του λεμφικού σύστηματος και του δέρματος. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Αντιγηραντική δράση.
  • Προστατεύει το νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα, ενώ δρα εναντίον της αρτηριοσκλήρυνσης.
  • Βελτιώνει την υγεία των οστών.
  • Βοηθά στην πέψη και προστασία των εντέρων από παθογόνα παράσιτα.
  • Βελτιώνει τη διάθεση, έχει αντικαταθλιπτική δράση, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος και των πνευμόνων.

Προσοχή: κατά το μαγείρεμα, το σκόρδο χάνει την εκπληκτική ουσία αλλισίνη, άρα και την μικροβιοκτόνο δράση του. Οι υπόλοιπες ιδιότητες του παραμένουν σχεδόν ανεπηρέαστες.

Υπερκατανάλωση και αρνητικές επιδράσεις

Η ιδιαίτερη γεύση του και η μυρωδιά του, το καθιστούν ένα πολύ ιδιαίτερο τρόφιμο. Σε αυτούς που τους αρέσει πολύ, συνίσταται να προσέχουν αφού η υπερκατανάλωσή του ως ωμού ή μαγειρεμένου, μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα:

  • Μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό, φούσκωμα, δυσοσμία στόματος. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο έντερο και στο στομάχι, μία κατάσταση που αργότερα θα μπορούσε να προκαλέσει έλκος στομάχου.
  • Μπορεί να γίνει επιβλαβές για τα νεφρά και να καταστρέψει τα κύτταρα του αίματος.
  • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως άλλωστε ένας μεγάλος αριθμός τροφών.
  • Μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος στους άντρες. Η κατανάλωση του σκόρδου σε φυσιολογικές ποσότητες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βοηθάει στην αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος. Όμως η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
  • Η παρατεταμένη επαφή του σκόρδου με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, εξανθήματα, έκζεμα κ.λπ.

Πρέπει να τονιστεί, ότι αυτές οι αρνητικές επιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και παρατηρούνται μετά από κατανάλωση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων σκόρδου από τη συνιστώμενη δόση (4 σκελίδες ανά ημέρα), σε ένα ελάχιστο δείγμα ανθρώπων. Η ίδια η έντονη γεύση και η μυρωδιά του, κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να το αγαπούν, χωρίς όμως να μπορούν να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες.

Συνιστώμενη δόση

Οπότε μπορούμε να τρώμε μία ασφαλή δόση, μέχρι 4 σκελίδες σκόρδου την ημέρα, η οποία είναι πολύ για τους περισσότερους από εμάς, αλλά όχι μεγάλη για τους λάτρεις του σκόρδου. Εναλλακτικά, μπορούμε να παίρνουμε κάψουλες με έλαιο σκόρδου (σε δόση ανάλογα με τον κατασκευαστή), οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα ότι, αν είναι καλής ποιότητας, μας προσφέρουν αρκετά από τα ευεργετικά συστατικά, ενώ δεν φέρουν την τόσο έντονη οσμή και γεύση. Τα συμπληρώματα σκόρδου, δεν περιέχουν την αλλισίνη, η οποία καταστρέφεται κατά την παραγωγή τους.

Διατήρηση

Το σκόρδο πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος μακρυά από την άμεση επίδραση έντονου ηλιακού φωτός. Καλύτερα να το κρατάμε σε κλειστό βάζο με ανοίγματα που να επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα. Ακόμα και αν φυτρώσει, είναι κατάλληλο για κατανάλωση και δεν χρειάζεται να το πετάξουμε, όπως πολλοί κάνουν συνήθως (απεναντίας, οι φύτρες ενισχύουν την αντιοξειδωτική τους δράση).

Άλλες χρήσεις

  • Παρασκευή αντισηπτικού: πολτοποιούμε 25 σκελίδες σκόρδου και τις διαλύουμε σε 200 ml οινοπνεύματος. Από το διάλυμα αυτό, παίρνουμε 30 σταγόνες και τις αναμιγνύουμε σε ένα λίτρο ξίδι. Έτσι, έχουμε ένα ισχυρό αντισηπτικό για το χέρια, αλλά και τον καθαρισμό του σπιτιού.
  • Φάρμακο για το άσθμα: πολτοποιούμε μία σκελίδα σκόρδο και τη διαλύουμε σε ένα λίτρο γάλα καρύδας. Η γεύση θα είναι όπως τη φαντάζεστε. Πολύ δυνατή. Αν μπορείτε να την ανεχτείτε, να είστε σίγουροι ότι θα σας κάνει καλό.
  • Συντήρηση τροφίμων: το σκόρδο κάνει τα τρόφιμα πιο ασφαλή. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν συντηρητικό στην πατάτα, σε λαχανοσαλάτες κ.ά, αφού τα καθιστά μικροβιακά ασφαλή.
  • Για τους βρυκόλακες: το πολτοποιούμε και το διαλύουμε στον αγιασμό. Το ρίχνουμε πάνω στον βρυκόλακα, πριν του κόψουμε το κεφάλι.
  • Για τη βασκανία και το κακό μάτι: φοράμε όσα περισσότερα σκόρδα μπορούμε σαν κολιέ, γύρω από τον λαιμό μας και κάτω από τα ρούχα μας. Η μυρωδιά θα διώχνει το κακό μάτι, μαζί με τους ανθρώπους και όποια λογική και ορθολογισμό έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 1000 χρόνια.

Tips για να απαλλαγούμε από την έντονη μυρωδιά του

Μπορούμε να αφαιρούμε την πράσινη φύτρα του η οποία περιέχει και τις περισσότερες θειούχες ενώσεις, υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ή να μασάμε τσίχλα, μαϊντανό, δυόσμο ή κόκκους καφέ μετά την κατανάλωσή του. Το μήλο θεωρείται επίσης το φρούτο που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξουδετερώσει τις θειούχες ενώσεις που προκαλούν αυτή την οσμή.

Επίσης, για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με λεμόνι ή τα πλένουμε με κρύο νερό, τρίβοντάς τα συνέχεια με αλάτι, ενώ στο τέλος τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι.

Συμπερασματικά

Το σκόρδο είναι το απόλυτο αντιμικροβιακό συστατικό. Η δράση του εναντίον πολλών μικροβίων, είναι 100 φορές ισχυρότερη από αντίστοιχα αντιβιοτικά. Θεωρείται πανάκεια, αφού πέρα από την αντιμικροβιακή και αποδεδειγμένη αντικαρκινική του δράση, διώχνει το κακό, όπως τους δαίμονες, τους βρικόλακες και το κακό μάτι, ως το απόλυτο όπλο απέναντι σε φανταστικούς εχθρούς.

Στα πλαίσια της vegan κουζίνας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε όλες σχεδόν τις συνταγές, εφόσον βέβαια μας αρέσει η ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του.


 

© allaboutvegans.com