Εάν κάποιος γονιός αποφασίσει να μεγαλώσει το παιδί του με vegan διατροφή, και γενικά με vegan τρόπο ζωής, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλο και κάποιος θα επικρίνει αυτή του την επιλογή (όπως άλλωστε και γενικότερα τον τρόπο που το μεγαλώνει). Ειδικά, οι ερωτήσεις “πώς θα πάρει ασβέστιο χωρίς γάλα” ή “από πού θα πάρει σίδηρο, εάν δεν τρώει κρέας” πρέπει να είναι από τις πιο χιλιοειπωμένες από τους μη vegan, προς τους vegan.
Οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν απόψεις και συμπεριφορές, ακόμα και όταν είναι ενημερωμένοι για ένα αντικείμενο, διότι οι αλλαγές (συνήθως) τους δημιουργούν ανασφάλεια. Και είναι φυσιολογικό.
Ακόμα και οι παιδίατροι (στην πλειοψηφία τους, γιατί υπάρχουν και σπάνιες εξαιρέσεις) δεν είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τη σωστή διατροφή των παιδιών και ειδικά όταν αυτή είναι vegan.
Για εμάς τους γονείς, η διατροφή και η υγεία των παιδιών μας είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντικό θα πρέπει να είναι το να τους μάθουμε να σέβονται όλα τα ζώα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και θα συνεχίσουν να ζουν για πολλά ακόμα χρόνια μετά από εμάς.
Η ηθική
Πρώτα, θέλω να θίξω το θέμα της ηθικής (ή καλύτερα της έλλειψης ηθικής) της παμφαγικής, σε αντίθεση με αυτή της vegan διατροφής.
Για να απαντήσω στον τίτλο του άρθρου (αν είναι σωστό να μεγαλώνουμε το παιδί μας με το vegan τρόπο ζωής) θα θέσω μερικά διαφορετικά ερωτήματα:
Είναι σωστό να μεγαλώνουμε το παιδί μας χωρίς συμπόνοια και ενσυναίσθηση;
Είναι σωστό να μεγαλώνουμε το παιδί μας χωρίς συνείδηση (του τι τρώει και πώς αυτό φτάνει στο πιάτο του);
Είναι σωστό να μεγαλώνουμε το παιδί μας με την πεποίθηση ότι έχει την απόλυτη εξουσία πάνω στα υπόλοιπα όντα του πλανήτη;
Ότι μπορεί να σκοτώσει ή να βασανίσει ένα ζώο, απλά επειδή μπορεί, ή για το κέρδος, ή ακόμα και για τη διασκέδασή του (βλέπε κυνήγι άγριων ζώων);
Είναι σωστό να κλέβουμε το γάλα των άλλων θηλαστικών, που προορίζεται για τα δικά τους μωρά, για να το δώσουμε στα δικά μας;
Είναι σωστό να παίρνουμε τα νεογέννητα γουρουνάκια ή μοσχαράκια από τη μητέρα τους, για να μην πιουν το γάλα της και για να καταλήξουν τελικά στο πιάτο μας σε μορφή burger;
Η ύπαρξη της πεποίθησης ότι τα ζώα δεν έχουν συναισθήματα, όπως οι άνθρωποι, θεωρώ πως είναι λίγο πολύ γνωστή. Εάν, όμως, κάνουμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ή στα social media θα βρούμε πολλά βίντεο, όπου βλέπουμε την προφανή απελπισία της μαμάς αγελάδας που, μερικές μόνο ώρες ή και λεπτά μετά τη γέννα, της παίρνουν το μωρό της (για να θανατωθεί και να πουληθεί ως μοσχαράκι γάλακτος), την αγωνία του γουρουνιού που ξέρει ότι πλησιάζει η ώρα της σφαγής του και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’αυτό, και πολλές φορές τις έσχατες προσπάθειες των ζώων να ξεφύγουν ή να υπερασπιστούν ένα άλλο ζώο, που προορίζεται για σφαγή.
Το ξέρω ότι μπορεί σε μερικούς να φαίνονται σκληρά όλα αυτά, αλλά είναι η αλήθεια και είναι φρικτή. Εάν είστε γονείς και ενημερωθείτε για τον τρόπο που ζουν και βασανίζονται τα ζώα και τα μικρά τους από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι και τη σφαγή τους, πιστεύω ότι θα σκεφτείτε πολύ σοβαρά την αλλαγή (ακόμα και σταδιακή) προς το vegan τρόπο ζωής.
Και αν η βάναυση εκμετάλλευση των ζώων, από τους ανθρώπους, δεν σας “λέει” τίποτα, ορίστε ένα επιπλέον κίνητρο για να δείτε πιο θετικά το βιγκανισμό.
Όχι, το γάλα, τα αυγά και το κρέας ΔΕΝ είναι καλές τροφές για τα παιδιά
Αν, λοιπόν, δεν σας αφορά τόσο το ηθικό κομμάτι της εκμετάλλευσης των ζώων, σίγουρα θα σας αγγίξει το θέμα της υγείας των παιδιών σας.
Όσον αφορά τη διατροφή του παιδιού τους, είτε ακολουθεί χορτοφαγική (vegan) διατροφή , είτε παμφαγική, οι γονείς πάντα θα έχουν την ίδια ανησυχία: “Τρώει υγιεινά; Παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του; Παίρνει αρκετό σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνη κλπ.;”.
Το πρόβλημα είναι ότι, όχι μόνο δεν είναι επαρκής η πληροφόρηση σχετικά με τη σωστή και ισορροπημένη vegan διατροφή, αλλά και ότι αναπαράγεται συνεχώς η λανθασμένη πλέον πληροφόρηση σχετικά με τις θρεπτικές ιδιότητες του κρέατος, των αυγών, των γαλακτοκομικών και όλων σχεδόν των ζωικών παράγωγων.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το γάλα αγελάδος, το οποίο πιστεύεται ότι μας δίνει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε για να έχουμε “γερά κόκκαλα”. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τόση ποσότητα ασβεστίου όση προσπαθούν να μας πείσουν. Ούτε ότι το ασβέστιο που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός θα το πάρει από το αγελαδινό γάλα ή γενικότερα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η κατανάλωση ζωικών τροφών οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας
Ακόμα και αν το κρέας και το γάλα αγελάδος ήταν υγιεινή τροφή για τον άνθρωπο, σίγουρα δεν είναι όλα τα φάρμακα, οι αντιβιώσεις, οι ορμόνες και οι τοξίνες, με τα οποία “γεμίζουν” τα ζώα. Όταν τα καταναλώνουμε όλες αυτές οι ουσίες περνάνε και στον δικό μας οργανισμό, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας που προκαλούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να είναι πολύ σοβαρά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (Δ.Ο.Ε.Κ.), που είναι η εξειδικευμένη υπηρεσία για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου, κατσικίσιου), και ακόμα περισσότερο επεξεργασμένων κρεάτων (αλλαντικών, λουκάνικων, κ.λπ.) είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη (πηγή: https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr240_E αντιγράψτε αυτή την διεύθυνση και προσθέστε στο τέλος την κατάληξη .pdf).
Επιπλέον, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, και τα αυγά συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης, στην πρόκληση εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, και διαβήτη, λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν.
Συγκεκριμένα, τα αυγά, τα οποία δίνουμε συχνά στα παιδιά μας ως θρεπτική τροφή στο πρωινό τους γεύμα, δεν είναι υγιεινά για πολλούς λόγους. Εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά, έχουν και σαλμονέλα, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Επιπλέον, η πρωτεΐνη που περιέχουν είναι όξινη για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, διαβήτη και νεφρικής νόσου. Έχει διαδοθεί, επίσης, ότι αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου, ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε να πάρουμε πολύ περισσότερο σίδηρο από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Αυτό το άρθρο περιέχει διαφημίσεις. Το allaboutvegans.com, ως Συνεργάτης του Amazon, έχει οικονομικό όφελος από τις αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις του Amazon.
Από πού θα πάρουν πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12 και Ω3;
Στην εποχή μας πλέον, υπάρχουν άπειρες επιλογές από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και όχι μόνο, που προσφέρουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε πολύ καλύτερο βαθμό, ποιοτικά, από ότι τα ζωικά προϊόντα.
Πρωτεΐνη
Ενδεικτικά, πρωτεΐνη έχει η σόγια, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, ειδικά σε συνδυασμό με ρύζι ή ζυμαρικά), η κινόα, η βρώμη, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια).
Σίδηρος
Μη αιμικό (μη ζωικό δηλαδή) σίδηρο μπορούμε να βρούμε στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στους χουρμάδες, στο σπανάκι, στη μαύρη σοκολάτα (ναι!). Για τη σωστή απορρόφησή του, ο σίδηρος πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλια, μπρόκολο, λάχανο, πατάτα, ντομάτα, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινες πιπεριές, γκρέιπφρουτ, λεμόνια). Από την άλλη, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, και ο χαλκός, αλλά και το χαμομήλι ή ο καφές αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε καθόλου. Απλώς όχι αμέσως πριν ή αμέσως μετά τις τροφές που περιέχουν σίδηρο.
Ασβέστιο
Το ασβέστιο μπορούμε να το βρούμε στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια), στο μπρόκολο, στα αποξηραμένα σύκα, στους σπόρους chia, στη βρώμη, στο kale, στο τόφου, στα πορτοκάλια. Για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου χρειαζόμαστε βιταμίνη D, την οποία παίρνουμε φυσικά από τον ήλιο, και τεχνητά (εάν χρειαστεί) από συμπληρώματα.
Β12
H Β12 ίσως είναι το πιο δύσκολο διατροφικό στοιχείο ως προς την πρόσληψή της από τροφές. Γι’ αυτό το λόγο, συνήθως τη λαμβάνουμε σε μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, στην αγορά μπορούμε να βρούμε ορισμένα προϊόντα ενισχυμένα με Β12, όπως:
– Το ενισχυμένο φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας). Επίσης, τα περισσότερα βγαίνουν και σοκολατούχα (για τα παιδιά που δεν δέχονται εύκολα το “άσπρο” γάλα).
– Τα ενισχυμένα δημητριακά.
– Διατροφική μαγιά εμπλουτισμένη με Β12.
Ω3
Και τέλος, Ω3 βρίσκουμε στο λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, χούμους, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, kale, ξηρούς καρπούς (καρύδια, κάσιους), σουσάμι (και φυσικά το ταχίνι, το οποίο επίσης υπάρχει και με κακάο), σπόροι chia, σπόρους κάνναβης (όχι, δεν προκαλούν παραισθήσεις), φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, κολοκύθα, άγριο ρύζι, μάνγκο.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι επιλογές που κάνουμε για τη δική μας οικογένεια επηρεάζουν και τις οικογένειες των ζώων, με τα οποία συμβιώνουμε σε αυτόν τον πλανήτη, και ότι έχουν και αυτά συναισθήματα, ας επιλέξουμε συνειδητά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που θεωρούμε καλύτερα για την οικογένειά μας.
Αφήστε μας το σχόλιό σας σχετικά με τον vegan τρόπο ζωής για τα παιδιά. Θα χαρούμε πολύ να συζητήσουμε τυχόν απορίες και προτάσεις σας!
©allaboutvegans.com