Το ρόδι, ακόμα και στις μέρες μας, θεωρείται το φρούτο της καλοτυχίας. Πλέον, αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους ως ένα superfood, λόγω των πολλαπλών θετικών επιδράσεων στην υγεία, ενώ κατέχει σημαντική θέση στη vegan και στη raw vegan κουζίνα. Το μόνο του μεγάλο μειονέκτημα φαίνεται να είναι το καθάρισμά του, το οποίο αποτελεί βάσανο για όλους. Εμείς θα σας δώσουμε τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα για να μπορείτε να απολαμβάνεται αυτό το υπέροχο φρούτο όποτε θέλετε, βάζοντάς το για τα καλά μέσα στη vegan διατροφή σας.

Μπορείτε σε τρία απλά βήματα και σε λιγότερο από ένα λεπτό να αφαιρέσετε όλους τους σπόρους:

  1. Κόβουμε μόνο τη φλούδα γύρω γύρω (στη μέση του ροδιού).
  2. Πιάνουμε γερά τα δύο μέρη και στρίβουμε, ώστε να γίνει δύο κομμάτια.
  3. Χτυπάμε με ξύλινη κουτάλα για να απομακρυνθούν οι σπόροι από το ρόδι.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Χαρακτηριστικά του φυτού

Η επιστημονική του ονομασία είναι Punica granatum και είναι ένα δεντράκι το οποίο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος. Η ενέργεια που περιέχει είναι περίπου 70 θερμίδες/100 γραμμάρια. Οι ποικιλίες που συναντώνται παγκοσμίως είναι περισσότερες από 500. Κάθε ποικιλία έχει δικό της χαρακτηριστικό χρώμα καρπών (τα Ελληνικά είναι λίγο πιο λευκά) και γεύση (γλυκιά ή υπόξινη) και ωριμάζουν τον Οκτώβριο. Ένα ρόδι μπορεί να καλύψει τις μισές ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέως και πολλών άλλων απαραίτητων στοιχείων και μορίων για τον οργανισμό.

Η ευεργετική του δράση στον οργανισμό

Πέρα από την αντικειμενικά ιδιαίτερη και υπέροχη γεύση του, το ρόδι έχει πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στην υγεία μας, λόγω των ουσιών που περιέχει, μερικές από τις οποίες δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στη φύση. Συγκεκριμένα:

  • Έχει αντιγηραντική δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει (τανίνες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, άλλες φαινολικές ουσίες), οι οποίες περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με άλλα φρούτα ή εκχυλίσματα.
  • Προστατεύει την καρδιά, με απομάκρυνση των βλαβερών ελεύθερων ριζών, ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να μην οξειδώνει την κακή χοληστερόλη LDL, μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού έχει αντιμικροβιακή, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει στη σωστή λειτουργία του.
  • Καταπολεμά την παχυσαρκία ενισχύοντας τον μεταβολισμό, καταναλώνοντας περίπου 100ml χυμού καθημερινά.
  • Βελτιώνει τη διάθεση, ενώ δρα και σαν αφροδισιακό, επιδρώντας θετικά στο ισοζύγιο ορμονών.
  • Έχει αντιαλλεργική δράση, εξαιτίας των πολυφαινολών που περιέχει, οι οποίες εμπλέκονται στις βιοχημικές διεργασίες που μπορούν να επιβραδύνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών.
  • Έχει αντικαρκινική δράση, εναντίον του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του δέρματος, λόγω προστασίας του γενετικού υλικού των κυττάρων.

Πώς διαλέγουμε τα ρόδια

Όπως αναφέραμε, οι διάφορες ποικιλίες έχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γενικότερα πάντως καλό είναι να επιλέγουμε ρόδια με ομαλή, σφιχτή επιδερμίδα, ώριμα, με χρώμα καρπών ζωηρό κόκκινο ή πορτοκαλοκαφέ. Ο ήχος τους θα πρέπει να μοιάζει μεταλλικός όταν οι καρποί θα πέφτουν στο πιάτο.

Πού το χρησιμοποιούμε

Είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε vegan συνταγή. Καταναλώνεται αυτούσιο ή πίνεται ο χυμός του. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σαλάτες, ενώ μπορεί να συνδυαστεί άψογα με ρύζι, κουσκούς, επιδόρπια με κρέμα ή άλλα γλυκά. Ταιριάζει πολύ με ξηρούς καρπούς, ενώ με τον χυμό του μπορούμε να φτιάξουμε αναψυκτικά, σιρόπια (γρεναδίνη), κοκτέιλ, σως, ζελέ, μαρμελάδες.

Συντήρηση

Τα ρόδια μπορούν να συντηρηθούν είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε στο ψυγείο (5°C) ή ακόμα και στην κατάψυξη, όπου μπορούν να συντηρηθούν για μήνες. Με την πάροδο του χρόνου, οι καρποί γίνονται πιο αρωματικοί και χυμώδεις.

 

© allaboutvegans.com