Ορισμός του “βίγκαν” (vegan)

Ο όρος “vegan”, κατ’ αρχήν, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ανθρώπους που δεν εγκρίνουν την εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο και ούτε συμβάλλουν σε αυτήν, άμεσα ή έμμεσα (όσο αυτό είναι δυνατόν). Είναι μία ξεκάθαρα ηθική επιλογή, και όχι διατροφική, κάτι το οποίο συχνά, και όχι πάντα αθώα, παρερμηνεύεται.

Καθώς εξαπλώνεται η χρήση του όρου, χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τις επιλογές που είναι συμβατές με αυτή τη στάση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως “vegan φαγητό”, “vegan παπούτσια”, “vegan εστιατόριο”. Δηλαδή, προϊόντα, υπηρεσίες και εν γένει επιλογές, που δεν εμπεριέχουν εκμετάλλευση ζώων με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο vegan τρόπος ζωής

Οι vegans είναι κατά της εκμετάλλευσης των υπόλοιπων ζώων από τον άνθρωπο

What is VEGAN

Οι vegans, συνειδητά, κάνουν επιλογές με άξονα το σεβασμό προς τα υπόλοιπα ζώα.

Επιλέγουν να ζουν, το κατά δύναμιν, με τρόπο που συνειδητά να μην στηρίζουν ή χρηματοδοτούν, άμεσα ή έμμεσα, την εκμετάλλευση, το βασανισμό και τη θανάτωση των ζώων. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη διατροφή τους, δεν αγοράζουν ούτε καταναλώνουν οποιοδήποτε προϊόν ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγά και μέλι.

Επίσης, οι vegans, δεν επιλέγουν προϊόντα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ζώων, όπως για παράδειγμα δερμάτινα ρούχα και παπούτσια, γούνες, κοκκάλινα κοσμήματα, διακοσμητικά από ελεφαντόδοντο, πινέλα με τρίχες ζώων, καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα και μαξιλάρια με πούπουλα.

Επιπλέον, αποφεύγουν και αντίστοιχης λογικής υπηρεσίες. Όπως επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία, τσίρκο που συμμετέχουν ζώα, φωτογραφίσεις με άγρια ζώα (τα οποία ναρκώνονται), βόλτα με γαϊδούρια, άλογα, ελέφαντες και καμήλες.

Το αν είναι φυτικό ή όχι ένα προϊόν δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας μίας vegan επιλογής

Για παράδειγμα, οι καρύδες είναι μεν φυτικό προϊόν, αλλά η μέθοδος συλλογής τους συχνά περιλαμβάνει αλυσοδεμένες μαϊμούδες-σκλάβους. Ομοίως συμβαίνει και με το φοινικέλαιο, για την παραγωγή του οποίου κακοποιούνται και θανατώνονται πολυάριθμα ζώα. Κυρίως ουρακοτάγκοι, αλλά και τίγρεις, ελέφαντες, αρκούδες και ρινόκεροι. Από αυτά τα ενδεικτικά παραδείγματα, γίνεται σαφές ότι οι vegan επιλογές έχουν καθαρά ηθική βάση, και επ’ ουδενί διατροφική. Οι διατροφικές επιλογές, απλά έπονται.

What is VEGAN

Vegan σημαίνει αγάπη, σεβασμός, ενσυναίσθηση και συμπόνοια.

Για να είμαστε ακριβείς, ο vegan τρόπος ζωής (veganism) αφορά τις συνειδητές επιλογές των ανθρώπων, που δεν έχουν, στο μέτρο του δυνατού, αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα. Και λέμε στο μέτρο του δυνατού, καθώς είναι προφανές ότι είναι στατιστικά αδύνατο, για παράδειγμα, να μην πατήσει κάποιος ποτέ μυρμήγκι ή να μην φάει μικροσκοπικά έντομα μέσα σε λαχανικά.

Ο vegan τρόπος ζωής και η συνειδητότητα πάνε χέρι – χέρι

Όντας συνειδητοί, είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσουμε κρέας, γνωρίζοντας ότι χρηματοδοτούμε τη σκλαβιά, το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων. Αλλά και αντίθετα, σταματώντας, για παράδειγμα για λόγους υγείας, την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούμε την μακάβρια προέλευσή τους.

Οι vegans, συνειδητά, κάνουν επιλογές με άξονα το σεβασμό προς τα υπόλοιπα ζώα.

Ορισμένοι vegans πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα προωθώντας τον vegan τρόπο ζωής. Έτσι, αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, την τήρηση ή και θέσπιση σχετικών νόμων, και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Διότι vegan σημαίνει αγάπη, σεβασμός, ενσυναίσθηση και συμπόνοια.

 

©allaboutvegans.com