Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε. Στο σπίτι με συγγενείς, στο εστιατόριο με φίλους, στο γραφείο με συναδέλφους, στο super market με αγνώστους. Μπορεί να ακουστεί ένα από τα παρακάτω επιχειρήματα κατά του τρόπου ζωής των vegan, που αποτελούν ενδεχόμενη αιτία στιγμιαίου εγκεφαλικού επεισοδίου, χρόνιας υπέρτασης, λουμπάγκου, κώφωσης και πολλών άλλων, μη αναστρέψιμων βλαβών.

Ας δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή αντί-vegan επιχειρήματα, καθώς και ιδέες για απαντήσεις :

1. Είμαστε σαρκοφάγα (ή παμφάγα) ζώα

Κορυφαία ατάκα, ιδανική για το ξεκίνημα κεφαλοκλειδωμάτων και ουρλιαχτών. Δεν θα μπω καν στη συζήτηση με το συνομιλητή για το αν είμαστε σαρκοφάγα ή όχι, καθώς αυτό θα καταλήξει σε φαρσοκωμωδία.

Εδώ, πρέπει να εστιάσουμε στο ότι το επιχείρημα αυτό, αποσκοπεί στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι λόγω του ότι είμαστε σαρκοφάγα αποκτούμε το δικαίωμα απέναντι στα ζώα να τα αιχμαλωτίζουμε, να τα γδέρνουμε ζωντανά, να τα σκοτώνουμε, να τα κάνουμε πειραματόζωα υποβάλλοντάς τα σε φριχτά βασανιστήρια, να τα βιάζουμε τεχνητά, να χωρίζουμε τα νεογέννητα από τις μητέρες τους, να τα βράζουμε ή να τα αλέθουμε ζωντανά, κ.λπ.

Είναι προφανές το αγεφύρωτο λογικό άλμα και είναι σημαντικό, σε αυτό το επιχείρημα, να μην “τσιμπήσουμε” και μπούμε σε μία χαοτική συζήτηση, αλλά να μείνουμε στην ουσία. Δηλαδή, το ότι είμαστε σαρκοφάγα (ή παμφάγα), μας δίνει το δικαίωμα να βασανίζουμε τα υπόλοιπα ζώα;

Επιπλέον, όσοι ισχυρίζονται ότι είμαστε σαρκοφάγα, χρησιμοποιούν αγαπημένα επιχειρήματα, όπως ότι “και το λιοντάρι τρώει κρέας”. Υπέροχα! Αυτοί, λοιπόν, που πιστεύουν ότι είμαστε σαν τα λιοντάρια, ας πάνε να ζήσουνε στη σαβάνα. Γυμνοί και ξυπόλητοι, ας κυνηγήσουν μία γαζέλα. ‘Οταν τελικά την πιάσουν (καθώς θα είναι και λίγο πιο γρήγοροι, από τη γαζέλα, σε αυτό το επιχείρημα), ας χώσουν τα νύχια τους στο σώμα της, ας τη δαγκώσουν στο λαιμό και μετά να τη φάνε, όσο ακόμη είναι ζεστό το σώμα της, χρησιμοποιώντας μόνο τα νύχια και τα δόντια τους. Όσο για τις ύαινες που θα μαζευτούν γύρω τους, κανένα πρόβλημα… είμαστε σαν τα λιοντάρια. Eίναι στη φύση μας να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις.

Είμαστε φυτοφάγα ζώα;

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να ερευνήσετε αν είμαστε φυτοφάγα ζώα ή όχι, μπορείτε μεταξύ άλλων να συγκρίνετε τα ανατομικά χαρακτηριστικά των φυτοφάγων, σαρκοφάγων και παμφάγων ζώων. Όχι τόσο για να μπείτε στη συζήτηση, αλλά γιατί είναι ενδιαφέρουσες γνώσεις και αποτελούν ενδείξεις, αν όχι και αποδείξεις, ότι είμαστε φυτοφάγα ζώα.

Το ότι είμαστε φυτοφάγα ζώα φαίνεται από την ύπαρξη τραπεζιτών και φρονιμητών, από το μικρό άνοιγμα στόματος, από τις σιαγόνες που κινούνται δεξιά και αριστερά, πραγματοποιώντας αλεστική κίνηση, και από το μεγάλου μήκους πεπτικό σύστημα. Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που συναντάμε σε φυτοφάγα ζώα (όπως κατσίκες, άλογα, αγελάδες, κ.ά.) και δεν τα συναντάμε, για παράδειγμα, στο λιοντάρι που είναι σαρκοφάγο.

Επίσης, τα σαρκοφάγα ζώα καταπίνουν ολόκληρα τα κομμάτια που κόβουν χωρίς να τα μασήσουν. Ο άνθρωπος χρειάζεται να μασάει την τροφή του προκειμένου να μπορεί να την καταπιεί και να τη χωνέψει.

Πέρα των παραπάνω, όσον αφορά το αν είμαστε παμφάγα (όπως για παράδειγμα η αρκούδα), η απάντηση είναι ότι, συγκριτικά, έχουμε σχεδόν ανύπαρκτους κυνόδοντες και αδύναμα νύχια, τα οποία χρειάζονται σε ζώα που σκοτώνουν μόνο με αυτά. Οι άνθρωποι για να σκοτώσουν ένα ζώο, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν εργαλεία.

Επιπλέον, είναι πάρα πολύ δύσκολο να φάμε ωμό κρέας. Απόδειξη είναι ότι οι άνθρωποι το μαγειρεύουν, ώστε να μαλακώσει, και το κόβουν σε μικρά κομμάτια για να μπορούν να το μασήσουν.

Τέλος, να προσθέσουμε και τις παθήσεις που προκαλούνται λόγω της κατανάλωσης κρέατος, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη. Κάτι που καταδεικνύει ότι το σώμα μας δεν προορίζεται για κατανάλωση κρέατος.

2. Σέβομαι την επιλογή σου να τρως λαχανικά, να σέβεσαι κι εσύ τη δική μου να τρώω κρέας

First aid for 9 anti vegan arguments

Η επιλογή του να τρώει κανείς κρέας αφορά τόσο τον ίδιο όσο και το ζώο.

Η υπέρταση ξεκίνησε με το που πληκτρολόγησα την πρόταση.

Ψυχραιμία. Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή όταν η επιλογή μου παρεμβαίνει στις ζωές άλλων, χρειάζομαι την άδειά τους. Πόσο μάλλον όταν η παρέμβαση αυτή είναι καταλυτική.

Η επιλογή του συνομιλητή να τρώει κρέας αφορά τόσο τον ίδιο όσο και το ζώο. Το ζώο, λοιπόν, έχω βάσιμες υποψίες ότι δεν συμφωνεί καθόλου με αυτή την επιλογή.

Η ισχύς δε του επιχειρήματος αυτού έχει και περίεργες προεκτάσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να το διασκευάσουμε, σεβόμενοι τη λογική του συνομιλητή, και να του το αντιπροτείνουμε ως “να σέβεσαι την επιλογή μου, να σε μαγειρέψω στο φούρνο με πατάτες”. Έχω, επίσης, βάσιμες υποψίες ότι ο συνομιλητής δεν θα συμφωνήσει καθόλου, ούτε με το επιχείρημα, αλλά ούτε και με την πραγματοποίησή του. Απόδειξη ότι είναι αρνητικοί άνθρωποι αυτοί οι αντί-vegan. 🙂

Τέλος, από πού κι ως πού προκύπτει το ότι αν κάποιος σέβεται μία επιλογή μας, αυτόματα σημαίνει ότι πρέπει να σεβόμαστε κι εμείς τις δικές του;

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα είχε τουλάχιστον περίεργες προεκτάσεις. Εμείς, τότε, θα έπρεπε να σεβαστούμε την όποια παράλογη πράξη, βαρβαρότητα ή ανηθικότητα του συνομιλητή, μόνο και μόνο επειδή αυτός σεβάστηκε κάποια δικιά μας επιλογή.

Όχι, δεν οφείλουμε να σεβόμαστε τις επιλογές κάποιου, μόνο και μόνο επειδή σέβεται τις δικές μας.

3. Και το μαρούλι σταματάει να ζει όταν το τρως

Σωστά. Όμως, επειδή ο στόχος αυτού του επιχειρήματος είναι να εξισωθεί το μαρούλι με την αγελάδα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και επιπλέον στοιχεία.

Κατ΄αρχάς το μαρούλι διαφοροποιείται από τα ζώα τουλάχιστον στο ότι δεν έχει νευρικό σύστημα. Άρα, δεν νιώθει πόνο, αγωνία και φόβο (τουλάχιστον από όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε). Η εξίσωσή τους λοιπόν είναι παντελώς αβάσιμη.

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε, για χάρη της συζήτησης, ότι το μαρούλι νιώθει πόνο, θα πρέπει να σταθούμε στο αυτονόητο. Ότι δηλαδή για να τραφεί κάποιος συγκεκριμένος πληθυσμός ανθρώπων με κρέας ζώων, πρέπει να σπαταληθούν περίπου 10 φορές περισσότεροι φυτικοί πόροι (για τη σίτιση των ζώων αυτών), από ότι αν ο ίδιος πληθυσμός ανθρώπων σιτιζόταν, άμεσα, με αυτούς.

Επομένως, αν κάποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά και βαθιά για τα μαρούλια, πρέπει να ακολουθήσει άμεσα τη χορτοφαγική (vegan) διατροφή. Έτσι, θα προκαλεί πόνο σε τουλάχιστον 9 φορές λιγότερα μαρούλια.

4. Ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα υπόλοιπα ζώα

Ως προς τι; Η αρκούδα είναι ανώτερη σε δύναμη, ο αετός σε όραση, ο σκύλος σε όσφρηση και το δελφίνι σε ταχύτητα.

Κατ΄αρχάς ο συνομιλητής θα πρέπει να μας εξηγήσει, όχι μόνο σε τι ακριβώς είμαστε ανώτεροι και πώς αυτό αποδεικνύεται, αλλά και πώς η ανωτερότητά μας αυτή (αν δεχτούμε ότι υπάρχει) μας δίνει το δικαίωμα να κακοποιούμε και να θανατώνουμε τα ζώα.

Αν δεχτούμε ότι υπάρχει μία όποια “ανωτερότητα”, αυτή θα έπρεπε να μας υπαγορεύει να προστατεύουμε τους “κατώτερους”. Αλλιώς τι είδους ανωτερότητα είναι αυτή που τελικά μας οδηγεί να γίνουμε κατώτεροι με αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού αδύναμων πλασμάτων;

5. Από πού παίρνεις πρωτεΐνη;

Η Kwashiorkor είναι μία πάθηση που προκαλείται από την έλλειψη πρωτεΐνης. Αλήθεια, έχετε ακούσει για  κανέναν που πάσχει από Kwashiorkor; Εγώ πάντως όχι. Αν ούτε κι εσείς, είναι ακριβώς επειδή αυτή πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για τη vegan διατροφή είναι η έλλειψη πρωτεΐνης. Όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα, αλλά και ποιότητα, πρωτεΐνης, από μία vegan διατροφή.

Σύμφωνα με το British Nutrition Foundation, “οι vegan μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα συνδυάζοντας διάφορες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια και δημητριακά”.

Όσο δε, αφορά τη συζήτηση περί προέλευσης (φυτικής ή ζωικής) ή ποιότητας της πρωτεΐνης, στην ίδια πηγή τονίζεται ότι “αν οι vegan περιλαμβάνουν στη διατροφή τους συνδυασμό διάφορων φυτικών πρωτεϊνών, δεν υπάρχει λόγος η πρωτεΐνη που λαμβάνουν να μην είναι αντίστοιχης ποιότητας όπως σε μία διατροφή με κρέας, γάλα, ψάρια, αυγά και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη”.

Εκεί, αναφέρεται ότι μία τυπική μερίδα πρωτεΐνης ισοδυναμεί με:

  • 100 γραμμάρια κρέατος (κόκκινου ή άσπρου/πουλερικών, χωρίς κόκκαλο)
  • 140 γραμμάρια ψαριού
  • 2 μέτρια αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας σπόρων ή ξηρών καρπών.

Συμπέρασμα

Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε ότι αυτός οι μύθος καταρρίπτεται.

Έχοντας στο νου μας όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για την πρόσληψη πρωτεΐνης ακολουθώντας μία ισορροπημένη vegan διατροφή.

Η συζήτηση δε, για το αν είναι σωστά διαμορφωμένη μία δίαιτα, αφορά όχι μόνο τη vegan, αλλά κάθε είδους διατροφή. Αν θέλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προφανώς οφείλουμε να ακολουθούμε μία σωστή διατροφή.

6. Ένα παιδάκι με vegan γονείς πέθανε

Πολλά παιδάκια πεθαίνουν, με vegan ή μη vegan γονείς. Όμως, ο συνομιλητής που το αναφέρει υπονοεί ότι πεθαίνουν λόγω της vegan διατροφής. Το οποίο επιχείρημα είναι τόσο σαθρό, όσο και το να λέγαμε ότι αν πεθάνει το παιδάκι ενός λογιστή, ευθύνεται η λογιστική.

Ένας vegan γονιός, όμως, έχει πολλές ιδιότητες και χαρακτηριστικά, πέραν αυτής του vegan. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν αρνητική χροιά ή ακόμη και εν δυνάμει να καταστούν, άμεσα ή έμμεσα, επικίνδυνα για το παιδί του. Όπως, καπνιστής, αρνητικά διακείμενος προς την ιατρική, ριψοκίνδυνος, αφελής και πολλά άλλα.

“Ειδήσεις” με στόχο τους vegan

Ας υποθέσουμε ότι κάποιοι vegan γονείς τρώνε αποκλειστικά junk food και δίνουν τα ίδια φαγητά και στο δύο ετών παιδί τους. Αν το παιδί τους πεθάνει, θα μπορούσε να παρουσιαστεί στις ειδήσεις με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τίτλους. “Παιδάκι με VEGAN γονείς πέθανε!” ή “Παιδάκι που έτρωγε μόνο JUNK FOOD πέθανε!”. Οι συνειρμοί, όμως, που θα προκαλέσουν οι δύο τίτλοι θα είναι εντελώς διαφορετικοί.

Απλά κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάζουν σε μία μόνο ιδιότητα του γονιού, αυτή του vegan. Αυτό μπορεί να το επιλέγουν, για παράδειγμα, για λόγους εμπορικότητας ή για υπεράσπιση δικών τους, άμεσων ή έμμεσων, συμφερόντων.

Όπως σε όλες τις αφηγήσεις, έτσι και όσον αφορά τους τίτλους ειδήσεων, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μόνο σφαιρική αντίληψη δεν έχουμε όταν απομονώνουμε συγκεκριμένες ιδιότητες κάποιου ανθρώπου και τις συνδέουμε με άσχετα αποτελέσματα. Αυτός άλλωστε είναι περίπου και ο ορισμός της προκατάληψης.

Επιχειρήματα κατά της vegan διατροφής

Επιχειρήματα τέτοιου τύπου, κατά της vegan διατροφής, ακούμε και διαβάζουμε συχνά. Μία συνήθης παραλλαγή είναι το “Ήξερα έναν που δεν έτρωγε καθόλου κρέας και αρρώστησε”. Αντίστοιχα, μπορούμε να απαντήσουμε ότι “πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έτρωγαν κρέας και αρρώστησαν”.

Παρόμοιες απαντήσεις ισχύουν και για οτιδήποτε απίθανο έπαθε κάποιος δύσμοιρος vegan και η κακορίζικη οικογένειά του.

Ουσιαστικά, όλα αυτά τα επιχειρήματα, υπονοούν ότι η vegan διατροφή είναι ανεπαρκής, αν όχι και επικίνδυνη. Έμμεσα, προτείνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι απαραίτητη. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η vegan διατροφή είναι επαρκής, όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες.

Συμπεράσματα μελετών για τη vegan διατροφή

Μελέτη που συνέκρινε τους παρακάτω τύπους διατροφής:

  • vegan,
  • vegetarian (παμφαγική δίαιτα που δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας),
  • semi-vegetarian (vegetarian που περιλαμβάνει κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα),
  • pesco-vegetarian (vegetarian που περιλαμβάνει ψάρια) και
  • παμφαγική,

κατέληξε ότι η vegan διατροφή είναι η πιο υγιεινή.

Στο ίδιο αποτέλεσμα δε, κατέληξε είτε με βάση τις Διατροφικές Προδιαγραφές των ΗΠΑ για Αμερικανούς, είτε με βάση το Μεσογειακό Διατροφικό Μοντέλο.

Άλλη μελέτη (που περιελάμβανε 86 συγχρονικές μελέτες και 10 μελέτες κοόρτης προοπτικής), κατέληξε στο ότι η vegan διατροφή μειώνει κατά 15% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Σε άλλη μελέτη, αναφέρεται ότι η vegan διατροφή προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, κάποιους τύπους καρκίνου, συνολική θνησιμότητα, καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2. 

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η vegan διατροφή και είναι επαρκής, αλλά και έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Συγκριτικά δε, βλέπουμε πόση προστασία από διάφορες ασθένειες μας παρέχει μία vegan διατροφή σε σχέση με μία παμφαγική.

Η απόπειρα υποβάθμισης μίας ηθικής επιλογής, σε διατροφική

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κάποιοι επιτίθονται με τέτοιο μένος κατά της vegan διατροφής. Ενώ, παράλληλα, δεν κάνουν το ίδιο για τα τρόφιμα εκείνα που αποδεδειγμένα προκαλούν τόσες σοβαρές παθήσεις. Πολλές από τις οποίες μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραίες.

Για να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό το επιχείρημα, και άλλα ακόμη τέτοιου είδους, είναι ένα άμεσο “κατηγορώ” κατά της vegan διατροφής. Εμμέσως δε, βάλλουν και κατά του vegan κινήματος. Με την ταύτισή του, δηλαδή, με τη vegan διατροφή.  Ο τελικός στόχος είναι η υποβάθμιση μίας ξεκάθαρα ηθικής επιλογής, σε διατροφική.

7. Vegan γονείς υιοθέτησαν ένα μπρόκολο

Να είστε σίγουροι ότι αν κάτι είναι ευρέως διαδεδομένο στους μη vegan, και ιδιαίτερα στους πολέμιους των vegan, είναι ακριβώς αυτές οι απίθανες ιστορίες.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκίνησε από ένα άρθρο, που μάλιστα στο τέλος του διευκρινιζόταν με σαφήνεια ότι επρόκειτο για αστείο. Αυτές, λοιπόν, οι “ειδήσεις” μπορούν είτε να καταρριφθούν με μία απλή αναζήτηση στο internet, είτε μπορούμε να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα ενθαρρύνοντας τη συζήτηση.

Στη δεύτερη περίπτωση, μπορούμε να τους απαντήσουμε να μην ανησυχούν, αυτό είναι παλιό νέο. Τώρα πλέον το μπρόκολο έχει μεγαλώσει, σπούδασε ζωολογία με υποτροφία, έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει δύο ζουμπουρλούδικα και καταπράσινα μπροκολάκια. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα, που παρακολούθησε τη ζωή 684 μπρόκολων, κατέληξε στο ότι όσα μπρόκολα έχουν υιοθετήσει μωράκια ανθρώπων ήταν θαυμάσιοι γονείς.

8. Και οι vegan ευθύνονται για θανάτους ζώων

Με αυτό το επιχείρημα, αναφέρονται στους θανάτους ζώων που προκαλούνται από τα αλωνιστικά και θεριστικά μηχανήματα, καθώς και από τους ψεκασμούς στις καλλιέργειες.

Ισχύει. Αυτό, όμως, έχει ισχύ και για όσους καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, καθώς τα ζώα από τα οποία αυτά προήλθαν σιτίστηκαν με φυτικούς πόρους. Έτσι, καταλήγουμε ότι όσοι καταναλώνουν ζωικά προϊόντα προκαλούν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερους θανάτους από τους vegan. Καθώς, όπως αναφέρθηκε στο επιχείρημα 3, για να τραφεί κάποιος συγκεκριμένος πληθυσμός ανθρώπων με κρέας ζώων, πρέπει να σπαταληθούν περίπου 10 φορές περισσότερα φυτικούς πόρους (για τη σίτιση των ζώων αυτών), από ότι αν ο ίδιος πληθυσμός ανθρώπων σιτιζόταν, άμεσα, με αυτούς.

Για την αποτελεσματικότερη αντίκρουση αυτού του επιχειρήματος, πρέπει να καθιστούμε σαφή τη θέση μας και την ηθική μας αφετηρία. Όσοι επιλέγουν το vegan τρόπο ζωής επιδιώκουν την ελάχιστη δυνατή, εκ προθέσεως, κακοποίηση ή θανάτωση ζώων.

9. Οι vegan είναι ακραίοι

First aid for 9 anti vegan arguments

Οι vegan επιδιώκουν την ελάχιστη δυνατή, εκ προθέσεως, κακοποίηση ή θανάτωση ζώων.

Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Κάποιος που πληρώνει κάποιον τρίτο:

  1. για να αιχμαλωτίσει ισόβια μία αγελάδα, να την καθιστά έγκυο με τη βία, να της παίρνει τα νεογέννητα μωρά και να τα σκοτώνει, με απώτερο σκοπό να πίνει το γάλα της μητέρας τους,
  2. για να αλέθει ζωντανά τα αρσενικά νεογέννητα κοτοπουλάκια, επειδή δεν κάνουν αυγά και άρα δεν είναι “παραγωγικά”,
  3. για να υπερ-ταΐζει με τη βία πάπιες για να παχύνει το συκώτι τους για να το φάει (foie gras),
  4. για να καίει ζωντανά τα άρρωστα γουρούνια που αρρωσταίνουν λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής στις φάρμες,
  5. για να βράζει ζωντανούς αστακούς,
  6. για να γδέρνει ζώα ενώ είναι ζωντανά προκειμένου να δημιουργήσει ρούχα από το δέρμα τους,

και για άλλες αναρίθμητες βίαιες πράξεις, κατηγορεί τους vegan ως ακραίους και μάλιστα με την αιτιολογία ότι δεν συμφωνούν με τις παραπάνω πράξεις!

 

Αν έχετε ακούσει και άλλα απίθανα επιχειρήματα, γράψτε τα στα σχόλια για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί 🙂

 

©allaboutvegans.com