Προσωπική επιλογή ή επιβολή;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διατροφής. Η επιλογή γίνεται με βάση τις εμπειρίες, τις διατροφικές γνώσεις ή πεποιθήσεις, τις ηθικές αξίες, την θρησκευτική πίστη, τις γευστικές επιλογές και άλλες κοινωνικές επιρροές.

Μπορεί να είναι και επιλογή τρίτων που είτε ακολουθείται ηθελημένα από τους διατρεφόμενους, όπως ασθενείς που ακολουθούν συμβουλές γιατρών και διαιτολόγων είτε υποχρεωτικά, όπως παιδιά για τα οποία αποφασίζουν οι γονείς.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι διάφορες τεχνικές προώθησης και διαφήμισης.

Κατά κύριο λόγο, όμως, οι διατροφικές επιλογές είναι απλά η συνέχιση της παράδοσης της εκάστοτε τοπικής κουλτούρας.

Ιδανικά, θα έπρεπε να επιλέγουμε συνειδητά και ελεύθερα, όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένοι από το βάρος της παράδοσης (διαβάστε εδώ για το πώς η παράδοση καθορίζει τη διατροφή μας).

Διάφοροι τύποι διατροφής

Η τροφή κατά βάση χρησιμοποιείται για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες. Μπορεί όμως επίσης να γίνει απόλαυση, διασκέδαση, εθισμός αλλά και μέσο κοινωνικοποίησης. Τελευταία όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το ρόλο της και ως μέσο θεραπείας ή πρόληψης. Για παράδειγμα, μελέτες συνηγορούν στο ότι μία σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορεί όχι μόνο να προφυλάξει από διάφορες σοβαρές ασθένειες, αλλά και να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου ΙΙ, κάποιες μορφές καρκίνου και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι περισσότεροι τύποι διατροφής έχουν στόχους όπως βέλτιστη υγεία, απώλεια βάρους, ανάπτυξη μυϊκής μάζας, καλύτερες αθλητικές επιδόσεις και αποτοξίνωση. Ενώ άλλοι ενδέχεται να είναι φυσικά επακόλουθα ηθικών επιλογών, όπως η vegan (που θα δούμε παρακάτω).

Πολλοί τύποι διατροφής, έχουν όχι μόνο αρκετές διαδεδομένες παραλλαγές, αλλά και συχνά κάποιοι τις ακολουθούν μόνο κατά βάση, κάνοντας επιπλέον παραλλαγές επ’ αυτών. Έτσι, είναι πάρα πολύ δύσκολη η καταγραφή όλων.

Η παρακάτω λίστα είναι για ενημερωτικούς λόγους και δεν συστήνουμε ό,τι σε αυτή περιγράφεται. Απλά αναφέρονται διάφοροι τύποι διατροφής που όμως πρέπει να ακολουθούνται μόνο ως προσωπική επιλογή μετά από σωστή και έγκυρη ενημέρωση και πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψην το προσωπικό ιατρικό ιστορικό.

Ας δούμε τους πιο διαδεδομένους τύπους διατροφής:

1. Παμφαγική

Οι παμφάγοι καταναλώνουν τρόφιμα τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Βέβαια, σε αντίθεση με ότι περιγράφει η ονομασία τους (παμ- [παν-] + -φάγος, αυτός που τρώει τα πάντα), δεν καταναλώνουν τα πάντα, αλλά μόνο όσα τους επιτρέπει η κουλτούρα τους. Για παράδειγμα, οι Έλληνες παμφάγοι δεν τρώνε γρύλους, σε αντίθεση με τους Κινέζους παμφάγους. Όπως και ένας Ινδός παμφάγος δεν τρώει μοσχαρίσιο κρέας και ένας Γερμανός παμφάγος δεν τρώει κρέας σκύλου, τα οποία όμως καταναλώνονται από παμφάγους σε άλλες χώρες.

Είναι η πλέον διαδεδομένη διατροφή και ακολουθείται κατά κανόνα ως παράδοση της εκάστοτε τοπικής κουλτούρας. Οι περισσότεροι ανατρέφονται εκ γενετής ως παμφάγοι, οπότε και δεν αποτελεί, στη βάση της, προσωπική επιλογή.

Πλέον, όλο και περισσότεροι παμφάγοι αλλάζουν τον τρόπο διατροφής τους, είτε για λόγους υγείας και ευεξίας, στρεφόμενοι κυρίως σε χορτοφαγική (vegetarian) διατροφή, είτε λόγω ευαισθησίας προς την εκμετάλλευση των ζώων, οπότε και ακολουθούν όχι μόνο τη vegan διατροφή, αλλά και τον αντίστοιχο τρόπο ζωής.

2. Χορτοφαγική / Vegetarian

Οι χορτοφάγοι, ή αλλιώς vegetarian, ακολουθούν παμφαγική διατροφή από την οποία αποκλείουν το κρέας (συμπεριλαμβάνοντας το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια). Συνήθως ακολουθείται ως διατροφική επιλογή, για λόγους υγείας. Μπορεί όμως να ακολουθηθεί και για λόγους θρησκείας, νηστείας, δίαιτας ή και ως πράξη αντίστασης στην θανάτωση των ζώων. Επίσης, πολλοί στρέφονται σε αυτόν τον τρόπο διατροφής και για περιβαλλοντολογικούς λόγους καθώς οι μέθοδοι εκτροφής ζώων που εφαρμόζονται είναι από τους κύριους λόγους καταστροφής του περιβάλλοντος.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της vegetarian διατροφής όπως:

α. Lacto-Ovo Vegetarian

Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος vegetarian διατροφής και όταν αναφέρεται ο όρος vegetarian συνήθως περιγράφει τη Lacto-Ovo Vegetarian διατροφή. Δηλαδή τη vegetarian διατροφή στην οποία περιλαμβάνονται το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Ο ορισμός ως Lacto-Ovo προσδιορίζει τα γαλακτοκομικά και τα αυγά (lacto=ζωικά γαλακτοκομικά και ovo=αυγά).

β. Lacto Vegetarian

Vegetarian διατροφή στην οποία περιλαμβάνονται το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όχι τα αυγά.

γ. Ovo Vegetarian

Vegetarian διατροφή στην οποία περιλαμβάνονται τα αυγά αλλά όχι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

δ. Pescatarian

Vegetarian διατροφή στην οποία όμως περιλαμβάνονται και τα ψάρια.

ε. Pollo Vegetarian

Vegetarian διατροφή στην οποία όμως περιλαμβάνεται και το κρέας από πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα.

στ. Flexitarian ή Semi Vegetarian ή Flexi Vegetarian

Vegetarian διατροφή στην οποία όμως περιλαμβάνονται μικρές ποσότητες κρέατος.

ζ. Demi Vegetarian

Vegetarian διατροφή στην οποία όμως περιλαμβάνεται το λευκό κρέας (ψάρια και πουλερικά).

η. Jain Vegetarian

Vegetarian διατροφή που ακολουθείται από όσους ζουν με βάση την αρχαία Ινδική φιλοσοφία Jain. Η διατροφή αυτή βασίζεται στην αρχή της μη βίας με την έννοια της μη πρόκλησης βλάβης σε οποιουσδήποτε ζωντανούς οργανισμούς, ζωικούς ή φυτικούς. Έτσι απαγορεύεται το κρέας και τα αυγά αλλά και οι ρίζες, όπως κρεμμύδια, πατάτες και καρότα. Επιτρέπεται όμως η κατανάλωση ζωικών παραγώγων που δεν περιέχουν κομμάτια ζώου ή αίματος, όπως του ζωικού γάλατος.

Κάποιοι χορτοφάγοι (vegetarian) μετά από ένα διάστημα ξαναγυρίζουν στην παμφαγική διατροφή ή, αν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή από ευαισθησία προς τα ζώα, ακολουθούν τη vegan διατροφή και κατά πάσα πιθανότητα και τον vegan τρόπο ζωής.

3. Whole-Food Plant-Based Diet (WFPBD)

Η διατροφή αυτού του τύπου:

  • Δίνει έμφαση στο να καταναλώνεται το τρόφιμο στο σύνολό του (whole = ολόκληρο). Για παράδειγμα ολόκληρο το πορτοκάλι αντί για το χυμό του, ολόκληρες οι ελιές αντί για ελαιόλαδο. Περιλαμβάνονται όμως π.χ. το φυστικοβούτυρο (ως πολτός ολόκληρων φιστικιών) και τα smoothies (ως πολτός ολόκληρων φρούτων).
  • Αποτελείται από ακατέργαστα λαχανικά, φρούτα, σπόρους (όπως δημητριακά και όσπρια) και ξηρούς καρπούς. Εξού και “plant-based” που σημαίνει βασισμένη στα φυτά.
  • Αποκλείει επεξεργασμένες τροφές (όπως π.χ. αλεύρι, και ζάχαρη). Σε παραλλαγή της καταναλώνονται τρόφιμα ελάχιστα επεξεργασμένα.
  • Περιλαμβάνει τρόφιμα, το κατά δύναμιν, εποχιακά, βιολογικά, και τοπικής παραγωγής.

Συνήθως ακολουθείται για λόγους υγείας.


4. Βίγκαν / Vegan

Στη vegan διατροφή αποκλείονται όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά και αυτές των οποίων η παραγωγή περιλαμβάνει εκμετάλλευση ζώων. Για παράδειγμα, οι vegan δεν καταναλώνουν κρέας, γαλακτοκομικά ή μέλι, αλλά ούτε φυτικά προϊόντα των οποίων η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει άμεση ή έμμεση εκμετάλλευση ή κακοποίηση ζώων. Όπως για παράδειγμα η επεξεργασμένη ζάχαρη για την επεξεργασία της οποίας χρησιμοποιούνται κόκκαλα ζώων ή το φοινικέλαιο για την παραγωγή του οποίου προκαλούνται άμεσοι και έμμεσοι θάνατοι σε πολλά είδη ζώων και κυρίως ουρακοτάγκων.

H vegan διατροφή είναι κατά κανόνα απόρροια ηθικών επιλογών (διαβάστε εδώ τι είναι vegan), λαμβάνοντας συνήθως υπόψιν, δευτερευόντως όμως, και τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Ενδέχεται, όμως, κάποιοι να ακολουθούν vegan διατροφή, αλλά όχι και vegan τρόπο ζωής. Έτσι, μπορεί να μην περιέχει η διατροφή τους οτιδήποτε ζωικό, αλλά για παράδειγμα να επισκέπτονται ζωολογικούς κήπους ή να αγοράζουν κοκάλινα κοσμήματα. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται για λόγους υγείας ή περιβαλλοντολογικούς.


5. Ωμοφαγία / Raw food diet

Διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ωμών τροφών. Κυρίως φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων. Αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και το μαγείρεμα τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες ως μέθοδο αποφυγής καταστροφής ενζύμων, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Η θερμοκρασία αυτή δεν είναι σαφώς ορισμένη αλλά ως ανώτερο όριο αναφέρονται τιμές που κυμαίνονται περίπου στους 40-49°C/104-120°F.

Εκτός από το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν και εναλλακτικές και συμβατές διαδικασίες προετοιμασίας των τροφών όπως το μούλιασμα, η βλάστηση, η ζύμωση αλλά και η χρήση αφυγραντήρα (ηλεκτρική συσκευή που στεγνώνει/αποξηραίνει τις τροφές).

α. Ωμοφαγική Παμφαγική / Raw Omnivorous

Παμφαγική διατροφή με τους περιορισμούς όμως της Ωμοφαγικής. Δηλαδή με την κατανάλωση όλων των τροφών (ζωικών και φυτικών) ελάχιστα ή καθόλου μαγειρεμένων.

β. Ωμοφαγική Vegetarian / Raw vegetarian

Vegetarian διατροφή που είναι όμως ωμοφαγική. Επιπλέον περιλαμβάνει ωμά αυγά και μη παστεριωμένο γάλα ζωικής προέλευσης.

γ. Ωμοφαγική Βίγκαν / Raw vegan

Vegan διατροφή που όμως είναι και ωμοφαγική.


6. Φρουτοφαγία ή Καρποφαγία / Fruitarianism

Κατά βάση χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως φρούτα και δευτερευόντως καρπούς, με απαραίτητη προϋπόθεση η συλλογή τους να έχει γίνει χωρίς να προκληθεί βλάβη στο φυτό. Συνήθως είναι ηθική επιλογή, ανθρώπων που σέβονται τη ζωή των ζώων αλλά και των φυτών. Μπορεί όμως να ακολουθηθεί και για λόγους διατροφικούς, υγείας, θρησκευτικούς, περιβαλλοντολογικούς ή οικονομικούς.

Υπάρχουν καρποφάγοι που συλλέγουν την τροφή τους μόνο όταν αυτή έχει πέσει με φυσικό τρόπο από το φυτό. Άλλοι καρποφάγοι δεν τρώνε σπόρους, καθώς ο σπόρος είναι εν δυνάμει μελλοντικό φυτό. Άλλες παραλλαγές αυτής της διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες τροφές όπως όσπρια, άλλους σπόρους, ή και φύτρες. Σπανιότερα μπορεί να περιλαμβάνει λάδι, μέλι και σοκολάτα.

Οι πιο γνωστή παραλλαγή της είναι η Liquidarianism. Φρουτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μόνο σε υγρή μορφή ή σε μορφή κρέμας. Συνήθως ακολουθείται για λόγους υγείας ή για αδυνάτισμα και για μικρά διαστήματα.

7. Νηστεία

Νηστεία, ονομάζεται συνήθως η ηθελημένη αποχή από ορισμένες τροφές. Συνήθως ακολουθείται για μικρά χρονικά διαστήματα για λόγους υγείας ή και ως θρησκευτική πρακτική. Διάφορες θρησκείες υπαγορεύουν στους πιστούς τους αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους συνδεδεμένες με σημαντικές ημερομηνίες της εκάστοτε θρησκείας.

8. Beegan

Οι Beegan ακολουθούν vegan διατροφή στην οποία όμως περιλαμβάνουν και το μέλι. Συνήθως ακολουθείται ως διατροφική επιλογή ή και σπανιότερα από vegan που όμως δεν δέχονται ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι προϊόν εκμετάλλευσης των μελισσών.

Σε αντίθεση με τους vegan, δεν ξεκινάνε με την ίδια ηθική βάση και δεν αποκλείουν τα μελισσοκομικά προϊόντα ή άλλα προϊόντα από έντομα, όπως για παράδειγμα το μετάξι (το οποίο παράγουν οι μεταξοσκώληκες).

9. Breatharian (Inedia)

Η πεποίθηση, κυρίως με θρησκευτική βάση, ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται στερεές ή υγρές τροφές προκείμενου να επιβιώσουν. Ότι μπορούν δηλαδή να τραφούν, εφ’ όρου ζωής, μόνο με αέρα και ηλιακό φως. Ο όρος breatharianism προέρχεται από το Αγγλικό breath που σημαίνει αναπνοή. Σε παραλλαγή της αποφεύγεται ακόμη και το νερό. Ως διατροφική πρακτική ακολουθείται η ηλιοθεραπεία.

Για τη συγκεκριμένη διατροφική πρακτική υπάρχει έντονη κατακραυγή, καθώς η κοινή λογική λέει ότι εφόσον οι άνθρωποι δεν μπορούν να φωτοσυνθέτουν, είναι αδύνατο να επιζήσουν με αυτό το είδος διατροφής.

10. Freegan

Όρος που περιγράφει όσους διατρέφονται δωρεάν, συνήθως από τρόφιμα που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων των εστιατορίων. Ο ίδιος όρος, Freegan, περιγράφει και τη διατροφή την ίδια.

Κυρίως επιλέγεται ως πράξη αντίστασης ενάντια στην σπατάλη τροφίμων που παράγονται χωρίς να καταναλώνονται. Μπορεί όμως να επιλέγεται και για οικονομικούς λόγους.

Freegan επίσης αποκαλούνται και όσοι ακολουθούν κατά κανόνα vegan διατροφή, αλλά ακολουθούν παμφαγική διατροφή όταν αυτή τους παρέχεται δωρεάν. Παρόλο που είναι σύμπτυξη των όρων Free (δωρεάν) + Vegan, ο όρος vegan, εδώ, περιγράφει μόνο το είδος της διατροφής και όχι το vegan τρόπο ζωής που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων από τον άνθρωπο.

11. Flexi Vegan

Όρος που περιγράφει μία παραλλαγή της vegan διατροφής. Flex σημαίνει ευελιξία στα Αγγλικά, οπότε θα τον μεταφράζαμε ως Ευέλικτη Vegan διατροφή.

Σε αυτή, όταν δεν είναι διαθέσιμα vegan τρόφιμα, τότε μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε μη vegan τροφή. Είναι καθαρά διατροφική επιλογή, αλλά μπορεί να παίζουν ρόλο και οικονομικοί λόγοι.

12. Ηθική Παμφαγική / Ethical Omnivorous

Παραλλαγή της παμφαγικής διατροφής που όμως τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα προέρχονται από “ηθικές” πηγές. Δηλαδή, από ζώα ελευθέρας βοσκής, που ζουν δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους. Αυτά, τα ζώα, διατρέφονται με μη μεταλλαγμένες τροφές και φυτά που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και επιπλέον χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών.

Tα ψάρια, επιλέγονται είτε από αντίστοιχης λογικής “βιώσιμες”, όπως ονομάζονται, ιχθυοκαλλιέργειες, είτε από ψάρεμα ελεύθερων ψαριών.

Την διατροφή αυτή ακολουθούν όσοι πιστεύουν ότι οι ζωικές τροφές είναι απαραίτητες μεν για τον άνθρωπο, αλλά παράλληλα είναι ενάντια στο σύγχρονο τρόπο παραγωγής τους τόσο σε ηθική όσο και σε διατροφική βάση.

13. Μακροβιοτική / Macrobiotic

Διατροφή βασισμένη στη Βουδιστική φιλοσοφία. Στόχος της είναι η ισορροπία του Γιν-Γιανγκ (Yin-Yang), που στην Κινέζικη φιλοσοφία θα λέγαμε εν συντομία ότι χαρακτηρίζει τα αντίθετα και τον τρόπο συνύπαρξής τους.

Στη διατροφή αυτή περιορίζεται η κατανάλωση ζωικών προϊόντων (λόγω των τοξινών). Επίσης, αποκλείονται οι επεξεργασμένες τροφές, τα τρόφιμα που δεν είναι εποχιακά αλλά και όσα δεν καλλιεργούνται τοπικά, δηλαδή τα εισαγόμενα από μακρινές περιοχές.

Ο τρόπος διατροφής περιλαμβάνει μικρά και αραιά γεύματα και καλό μάσημα.

Ακολουθείται κυρίως για λόγους θρησκευτικούς αλλά και υγείας.

14. Διαλείπουσα ή διακοπτόμενη νηστεία / Intermittent fasting

Νηστεία με περιοδικό χαρακτήρα. Η βασική αρχή για όσους την ακολουθούν, είναι ότι εναλάσσονται χρονικές περίοδοι νηστείας με, ίδιας ή και διαφορετικής διάρκειας, περιόδους μη νηστείας και ούτω καθ’ εξής.

Αυτές οι χρονικές περίοδοι ποικίλουν δημιουργώντας διάφορες παραλλαγές της. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να νηστεύει εικοσιτρείς ώρες την ημέρα και να τρώει την εικοστή τέταρτη ή μία μέρα να τρώει και μία να νηστεύει.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται ή να αποφεύγονται.

Ακολουθείται κυρίως για μικρά χρονικά διαστήματα για λόγους υγείας αλλά και για αδυνάτισμα.

15. Βιολογική διατροφή / Organic Diet

Διατροφή που προσδιορίζεται από την κατανάλωση βιολογικών και μη επεξεργασμένων τροφών. Συνήθως είναι χορτοφαγική.

Ο στόχος είναι η μειωμένη πρόσληψη, τοξινών, συντηρητικών, τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, χρωστικών, βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, ενισχυτικών παραγόντων και άλλων προσθετικών τροφίμων που συνήθως περιέχουν τα μη βιολογικά προϊόντα.

Ακολουθείται για λόγους υγείας, γευστικών επιλογών αλλά και περιβαλλοντικούς.

16. Δίαιτα με μειωμένο αλάτι (νάτριο) / Low-Sodium diet

Τύπος δίαιτας που ακολουθείται για λόγους υγείας. Κυρίως προληπτικά, αλλά και σε περιπτώσεις υπέρτασης, νεφρολογικών και καρδιακών παθήσεων. Ενδέχεται, επίσης, να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Διατροφικά αποφεύγονται οι αλμυρές τροφές και γενικά επιδιώκεται η ελεγχόμενη πρόσληψη νατρίου. Τροφές που είτε απαγορεύονται είτε η κατανάλωσή τους πρέπει γίνεται με μέτρο είναι:

  • αλάτι
  • αλλαντικά
  • τυριά
  • γρήγορο φαγητό (μπέργκερς, πίτσες, τηγανητές πατάτες κ.λπ.)
  • έτοιμες σάλτσες
  • επεξεργασμένα τρόφιμα

Γενικά, είναι δίατια που βοηθάει σε πολλές παθήσεις. Η πολύ μειωμένη πρόσληψη νατρίου, όμως, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Κετογονική (Keto) και Παλαιολιθική δίαιτα (Paleo)

Ακολουθούν δύο δίαιτες, οι οποίες παρόλο που δεν είναι τύποι διατροφής ή δεν έχουν απαραίτητα κάποιον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα είναι αρκετά διαδεδομένες ώστε να αξίζει να αναφερθούμε και σε αυτές.

17. Κετογονική δίαιτα (Keto) / Ketogenic diet (Keto)

Δίαιτα που ακολουθείται κυρίως για απώλεια περιττών κιλών ή για λόγους υγείας και συνήθως ακολουθείται για μικρά χρονικά διαστήματα. Ο στόχος είναι να περιέλθει ο οργανισμός σε κέτωση, όπου στην ουσία τρέφεται από το αποθηκευμένο λίπος του. Αυτό επιτυγχάνεται με πρόσληψη θερμίδων κυρίως από λίπη, πολύ λιγότερο από υδατάνθρακες και ακόμη λιγότερο από πρωτεΐνες. Θεωρείται ασφαλής δίαιτα, μόνο κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Αναφέρεται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολύ σοβαρών παθήσεων όπως η επιληψία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Στις ανεπιθήμητες παρενέργειες αναφέρεται κυρίως η γρίπη κέτωσης με συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, αδυναμία, κόπωση, πνευματική σύγχυση, δυσπεψία, κράμπες, διάρροια, ναυτία και δυσάρεστη αναπνοή, οι οποίες όμως λέγεται ότι υποχωρούν μετά τις πρώτες τρεις ημέρες.

Μακροπρόθεσμα καταπονούνται τα νεφρά και μπορεί να παρουσιαστεί νεφρολιθίαση, όπως επίσης και αύξηση χοληστερίνης και οστεοπενία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί κετοξέωση που είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση.


18. Παλαιολιθική δίαιτα ή Δίαιτα των Σπηλαίων (Paleo)/ Paleolithic diet (Paleo) ή Caveman Diet ή the Stone Age diet

Διατροφή παρόμοια με αυτή των μακρινών προγόνων μας της Παλαιολιθικής περιόδου (περίπου από το 2.500.000 π.χ. έως 10.000 π.χ.). Όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, η διατροφή που ακολουθούν οι άνθρωποι μετά την αγροτική επανάσταση (περίπου 10.000 π.χ.) δεν είναι συμβατή με τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Εξού και η υπόθεση ότι οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής περιόδου δεν ήταν παχύσαρκοι, ούτε εμφάνιζαν διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο ή αλλεργίες.

Διατροφικά περιλαμβάνει ό,τι πιστεύεται ότι έτρωγαν τότε. Κυρίως βιολογικής καλλιέργειας λαχανικά, φρούτα, καρπούς και σπόρους, καθώς και αυγά και άπαχο κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, αλλά και ψάρια που δεν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες. Απαγορεύονται τα όσπρια, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, το αλάτι και γενικά οι επεξεργασμένες τροφές.

Επίσης, επιτρέπονται από ένα έως τρία “ελεύθερα γεύματα” κάθε εβδομάδα, όπου κάποιος που την ακολουθεί μπορεί να καταναλώσει οτιδήποτε. Ακόμη και από αυτές τις τροφές που απαγορεύονται.

Ακολουθείται κυρίως από την πίστη ότι η ιδανική διατροφή είναι αυτή των Παλαιολιθικών ανθρώπων ή για απώλεια βάρους.

 

Σημείωση: Όπου αναφέρονται ζώα, αναφερόμαστε σε όλα τα ζώα εκτός από τους ανθρώπους. Αυτό το κάνουμε για λόγους κατανόησης, καθώς έχει επικρατήσει αυτή η χρήση του όρου, παρόλο που ο όρος ζώα σαφώς περιλαμβάνει και τους ανθρώπους.

 

Αν ακολουθείτε κάποιο τύπο διατροφής που δεν υπάρχει στη λίστα ή κάποια παραλλαγή των παραπάνω, μπορείτε να τον προσθέσετε στα σχόλια.

 

©allaboutvegans.com