Τι καιροί και αυτοί που ζούμε!

Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες. Όπως επίσης πρωτόγνωρος είναι και ο καταιγισμός πληροφοριών σχετικά με το νέο κορωνοϊό και τους τρόπους προστασίας από αυτόν. Πολλά ακούγονται για το ρόλο της διατροφής στην προστασία μας απέναντι στον ιό, που συχνά οδηγεί στην υπερβολική λήψη βιταμινών και την επικίνδυνη αίσθηση ότι είμαστε προστατευμένοι.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή στην άμυνά μας, βασιζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα και στις αναφορές των αρμόδιων φορέων. Οι μελέτες περί διατροφικής ασπίδας κατά του κορωνοϊού έχουν μεγάλη αποδοχή από τους απανταχού φοβισμένους που αναζητούν το σύμμαχο για το νέο εχθρό του οργανισμού τους. Όμως, η παραφιλολογία είναι έντονη και σε αυτό το θέμα και τα fake news κυριαρχούν (μαγικές υπερτροφές που σκοτώνουν τον ιό).

Ανοσοποιητικό σύστημα και διατροφή

Το ανοσοποιητικό μας αναγνωρίζει, επιτίθεται και καταστρέφει τους παθογόνους παράγοντες που μολύνουν τον οργανισμό. Η ανοσοβιολογική απόκριση καθορίζεται από παράγοντες, όπως τα γονίδια, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, η κούραση, τα υποκείμενα νοσήματα και η διατροφή. Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι δεν καθορίζεται μόνο από τη διατροφή. Μάλιστα, μία πλήρης και σωστή διατροφή δεν μπορεί να υποκαταστήσει και να καλύψει την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού μας που μπορεί να προκύπτει γενετικά. Οι παράγοντες αυτοί αλληλεπιδρούν και μόνο ένας από αυτούς δεν επαρκεί για να καθορίσει πόσο αποδοτική θα είναι η αντίδραση του οργανισμού μας. Ο γενετικός παράγονταςδηλαδή το πόσο καλά φτιαγμένο είναι το ανοσοποιητικό μας, είναι ίσως ο πιο καθοριστικός. Η διατροφή παίζει λοιπόν σημαντικό ρόλο, όχι όμως τον κρισιμότερο.

Ποια διατροφικά συστατικά ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού;

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι η μοναδική βιταμίνη που συνθέτει το ανθρώπινο σώμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Η βιταμίνη αυτή επηρεάζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, την παραγωγή αντιμικροβιακών ουσιών και ανακουφίζει από αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ασθένειες. Η συμπληρωματική χορήγηση της, όμως, δεν έχει δείξει ξεκάθαρο αντιικό αποτέλεσμα στις μελέτες. Παρ’ όλο που μπορούμε να τη βρούμε σε πολλές τροφές, όπως τα δημητριακά και το σέλινο, συντίθεται κυρίως στο δέρμα μας υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Βιταμίνη E

Τα ανοσοκύτταρα περιέχουν βιταμίνη E στις μεμβράνες τους, ενώ η βιταμίνη Ε καθεαυτή μπορεί να αναστρέψει την, λόγω ηλικίας, μείωση ειδικών λεμφοκυττάρων, σημαντικών για την άμυνά μας. Οι κλινικές δοκιμές έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σε σχέση με την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησής της στους ιούς. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα όσπρια.

Ψευδάργυρος

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου επηρεάζει την ανάπτυξη των ανοσοκυττάρων. Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν συχνά ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσολογική λειτουργία και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από πνευμονία. Ψευδάργυρο λαμβάνουμε με κατανάλωση του φύτρου τροφών όπως του σιταριού, σκόρδου, σουσαμιού, κολοκύθας κ.ά.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ πολλά δεδομένα φαίνεται να σχετίζονται με τα οξέα αυτά και την ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού. Πιο σαφής είναι η σχέση τους με την ύφεση των αυτοάνοσων διαταραχών. Ω3 μπορούμε να λάβουμε από πολλές φυτικές τροφές όπως λιναρόσπορο, καρύδια, σόγια, όσπρια κ.ά.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που προστατεύουν το έντερο και το αναπνευστικό σύστημα. Επιδρούν σε κάποιους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά όχι σε ιούς. Μπορούν να βρεθούν σε σημαντικές ποσότητες σε άγουρες μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, σκόρδο, ξινολάχανο, πατάτες κ.ά.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

  • Βιταμίνες Β6, Β12, C. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για την υποστήριξη των βιοχημικών αντιδράσεων της άμυνας του οργανισμού, με ταυτόχρονη αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση. Βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, στο μπρόκολο, το σπανάκι, το αβοκάντο, το παντζάρι κ.α.
  • Στοιχεία, όπως σίδηρος, χαλκός, σελήνιο, ενισχύουν και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα βρίσκουμε σε φρούτα (μπανάνες, μήλα, αχλάδια), στα όσπρια, στο σκόρδο, στις πατάτες κ.α.

Συμπέρασμα

Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει τη σαφή ικανότητα κάποιου θρεπτικού συστατικού στην καταπολέμηση, όχι μόνο των ιών, αλλά και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού πέραν της γενετικής του ικανότητας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η μαγική λύση που πολλοί επιτήδειοι επικαλούνται. Είναι σαφές, όμως, ότι η έλλειψη και η ανεπάρκεια των θρεπτικών συστατικών, σε σχέση με τα προτεινόμενα όρια, μειώνει σημαντικά τη λειτουργία και την ικανότητα αντίδρασης της άμυνας του οργανισμού.

Προτείνεται η ισορροπημένη διατροφή και η πλήρης λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών σε επαρκείς ποσότητες. Αντιθέτως, δεν προτείνεται η συμπληρωματική τους λήψη σε μεγάλες ποσότητες, αφού η επίδρασή τους σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να είναι κυρίως ψυχολογική και όχι ουσιαστική, πέρα από κάποιο όριο.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε διαταραχή και έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επιφέρει άμεσα ανοσοποιητική εξασθένηση, την οποία πολλές φορές δεν την αποδίδουμε στην διατροφή. Μία σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή, παρέχει σε σωστή ποσότητα όλα τα θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό να δράσει με τη βέλτιστή του απόδοση. Άλλωστε, όσοι ακολουθούν vegan διατροφή, είναι συνήθως ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τις θετικές επιδράσεις της λήψης των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, τόσο στο ανοσοποιητικό, όσο και στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

Συμπερασματικά, το ανοσοποιητικό πρέπει να το ενισχύουμε διατροφικά κάθε μέρα. Ιδιαίτερα την εποχή αυτού του νέου εχθρού, έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα σε ώρα ανάγκης. Απλά ελπίζουμε να είμαστε κατάλληλα γενετικά προγραμματισμένοι, και με τη βοήθεια της διατροφής και των άλλων παραγόντων που προαναφέρθηκαν, να αντιμετωπίσουμε τους μολυσματικούς παράγοντες αποτελεσματικά.

 

© allaboutvegans.com