Όταν ψωνίζουμε, έχουμε ευθύνη
Όταν ψωνίζουμε, στην ουσία ψηφίζουμε. Αν αγοράσουμε, για παράδειγμα, μία συγκεκριμένη μάρκα ενός προϊόντος, έχουμε μόλις επιλέξει. Έχουμε ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ότι αυτή μας αρέσει και ότι την προτιμάμε από τις υπόλοιπες.
Στην ουσία έχουμε ψηφίσει. Όσο περισσότεροι ψηφίζουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν, τόσο πιο πιθανό είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να το ξαναπαραγγείλει από τον προμηθευτή του. Αυτός, θα μεταφέρει τελικά την απαίτησή μας, κατά πάσα πιθανότητα μέσω αρκετών μεσαζόντων, στον αρχικό παραγωγό.
Μόνο αυτοί οι προμηθευτές ή οι παραγωγοί, που έχουν ψηφιστεί από αρκετούς από εμάς θα συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Οι υπόλοιποι, εκ των πραγμάτων, θα αναγκαστούν να διακόψουν τις εργασίες τους, καθώς η δραστηριότητά τους δεν θα είναι βιώσιμη.
Αυτή είναι και η ευθύνη μας. Εμείς ψηφίζουμε (σχεδόν καθημερινά), εμείς έχουμε τη δύναμη να αποφασίζουμε ποια δραστηριότητα θα συνεχιστεί, και ποια θα τερματιστεί.
Η αποσύνδεση “κατανάλωσης-αντίκτυπου”
Ο αποπροσανατολισμός
Έτσι λοιπόν, λογικά θα συμπεραίναμε, ότι εφόσον έχουμε τη δύναμη να επιλέγουμε, θα επιλέγαμε να επιβιώσουν εταιρείες με τις πρακτικές των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Κατ’ επέκταση θα ήμασταν σύμφωνοι και με τον όποιο αντίκτυπο αυτών των επιλογών μας (ή τέλος πάντων θα το ελέγχαμε) και όλα θα ήταν μια χαρά.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Όχι μόνο δεν γνωρίζουμε τις πρακτικές της κάθε εταιρείας ή παραγωγού, αλλά και επενδύονται τεράστια χρηματικά ποσά στο να μας αποπροσανατολίσουν. Στόχο έχουν να καλλιεργήσουν, να συντηρήσουν και να επιβραβεύσουν τη νοητική αποσύνδεση των καταναλωτικών μας επιλογών, από τον πραγματικό αντίκτυπό τους.
Απαλλαγή από τις τύψεις
Στην ουσία, οι επενδύσεις αυτές έχουν σκοπό να μας απαλλάξουν από τις τύψεις μας. Αυτές που θα είχαμε, αν για παράδειγμα, έπρεπε εμείς οι ίδιοι να βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό της αγελάδας. Αν έπρεπε εμείς να αντιμετωπίσουμε τις επιθανάτιες κραυγές αγωνίας και το απεγνωσμένο βλέμμα της.
Έτσι, ως καταναλωτές, μπορούμε να συνεχίζουμε να καταναλώνουμε χαμογελαστοί. Δεν χρειάζεται να λερώσουμε με αίμα τα χέρια μας. Πληρώσαμε κάποιον άλλον να το κάνει αυτό, και ακόμη περισσότερο, για να το κάνει κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον, με τη βοήθεια της διαφήμισης ωραιοποιείται το τελικό “προϊόν”, και με επιμέλεια αποκρύπτεται εντελώς η “διαδικασία παραγωγής”, ώστε να επέλθει η πλήρης νοητική αποσύνδεση μεταξύ τους (προϊόντος και διαδικασίας παραγωγής).
Πλήρης νοητική αποσύνδεση
Όσο μεγαλύτερη η τροποποίηση του προϊόντος, τόσο μεγαλύτερη η αποσύνδεση. Είναι δύσκολη η σύνδεση μιας σακούλας με κεφτεδάκια στον καταψύκτη του super market με ένα ζωντανό ζώο, όπως το γουρούνι.
Όσο περισσότεροι μεσάζοντες μεσολαβούν από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη η αποσύνδεση. Είναι δύσκολο να συνδέσεις τον ταμία του super market με τον σφαγέα.
Επιπλέον, όσο περισσότερα χαμογελαστά ζωάκια έχει η συσκευασία, τόσο δυσκολότερο είναι να φανταστούμε τη μακάβρια διαδικασία παραγωγής.
Όλα αυτά, με απώτερο σκοπό οι καταναλωτές να συνεχίζουν να καταναλώνουν. Ώστε οι κτηνοτρόφοι, μεσάζοντες, πωλητές, και λοιποί στο κομμάτι της μεταποίησης, συσκευασίας, προώθησης, κ.λπ., να μπορούν να συνεχίζουν να κερδοφορούν σε βάρος των αιχμάλωτων ζώων-σκλάβων.
Γιατί η αγελάδα παράγει γάλα;
Υπάρχει ένα βίντεο, αρκετά δημοφιλές στο διαδίκτυο, όπου δείχνει μία έρευνα που έγινε στο δρόμο και περαστικοί, διαφόρων ηλικιών, ερωτώνται “γιατί η αγελάδα παράγει γάλα;”. Το συγκλονιστικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την απάντηση και χαμογελάνε αμήχανα, όταν συνειδητοποιούν ότι το παράγει για να θηλάσει τα μοσχαράκια της. Όσο δε, αφορά την ερώτηση “τι συμβαίνει στα νεογέννητα μοσχαράκια που γεννιούνται στις φάρμες;”, εκεί η άγνοια είναι πλήρης. Ενημερωτικά, σφαγιάζονται, σχεδόν αμέσως, για να μην πιουν το γάλα της μητέρας τους, το οποίο θα πουληθεί σε ανθρώπους.
Η παιδική ηλικία είναι η καταλληλότερη για τη νοητική αποσύνδεση
Αυτή η αποσύνδεση είναι το αποτέλεσμα έκθεσης σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση (συμπεριλαμβανομένης της απόκρυψης πληροφοριών), αλλά και διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, και κυρίως στοχεύουν στα παιδιά. Ένα από τα αγαπημένα θέματα παιδικών βιβλίων και παιχνιδιών, είναι η φάρμα. Εκεί, τα χαμογελαστά ζωάκια βόσκουν αμέριμνα στον καταπράσινο κάμπο, με τον ήλιο να λάμπει, και τον κτηνοτρόφο να τα χαϊδεύει, επίσης, χαμογελαστός. Αυτά τα παιδιά, αργότερα, ως ενήλικοι, θα μπορούν να απολαμβάνουν γάλα σε συσκευασίες με χαμογελαστά ζωάκια, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους.
Απαλλάξτε με από τις τύψεις μου
Είναι λογικό να επιθυμεί ο καταναλωτής αυτή την αποσύνδεση, καθώς θα ήταν βαρύ το ψυχολογικό φορτίο, αν έπρεπε με κάθε αγορά του να αντιμετωπίζει και τη “διαδικασία παραγωγής”. Έτσι, μέρος του κόστους του τελικού προϊόντος, πηγαίνει για τις διαφημίσεις των εταιρειών. Δηλαδή, οι καταναλωτές πληρώνουν τις εταιρείες, που εκμεταλλεύονται ζώα, μεταξύ άλλων, και για να απαλλάσσονται οι ίδιοι από τα όποια συνειδησιακά τους βάρη.
Συνειδητές επιλογές
Ως καταναλωτές, όσο πιο συχνά αναρωτιόμαστε “ποιον πληρώνουμε;” και “ποιον στηρίζουμε;”, τόσο πιο συνειδητοί γινόμαστε. Θέλω να πιστεύω ότι όσο πιο συνειδητοί γινόμαστε, τόσο καλύτερες επιλογές θα κάνουμε προς το συμφέρον όλων.
Μπορούμε να τερματίσουμε το καθεστώς εκμετάλλευσης των ζώων επιλέγοντας, συνειδητά, προϊόντα και υπηρεσίες που δεν βασίζονται στην εκμετάλλευσή τους. Είναι πιο εύκολο από ποτέ να στηρίξουμε μία τέτοια επιλογή μας, δεδομένου ότι υπάρχουν αντίστοιχοι εναλλακτικοί τρόποι, προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο διατροφής (όπως η vegan), όσο και ένδυσης, υπόδυσης και τρόπου διασκέδασης. Αυτό δε, καθίσταται ακόμη ευκολότερο με τις όλο και αυξανόμενες αντίστοιχες επιλογές, καθώς και τις πληροφορίες γύρω από αυτές. Ακολουθώντας τέτοιου είδους καταναλωτικές συμπεριφορές, γινόμαστε πιο συνειδητοί και, όχι μόνο βοηθάμε τα ζώα, αλλά παράλληλα στηρίζουμε την υγεία μας, το περιβάλλον, και καλλιεργούμε ένα κλίμα συμπόνοιας και αλληλεγγύης.
Τα ζώα δεν μας ανήκουν. Ας αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Μπορούμε.
Αφήστε μας το σχόλιό σας. Θα χαρούμε να συζητήσουμε οποιεσδήποτε προτάσεις και σχόλιά σας, καθώς και να διαβάσουμε τις εμπειρίες σας.
©allaboutvegans.com
I totally agree! Thank you! 🙂
Great article!
We should all be aware of what we are buying and if because of this choice of ours, we are responsible for pain, exploitation and murder of animals.
Thank you! I totally agree!
I read this after a visit to a mall. Your article is really interesting for me. In my view, if we all live conscious lifes, our planet would be a much better palce. Not only for us, but for animals and our planet too.
Ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά! 🙂
Εξαιρετικό άρθρο!!!!