Δείτε τη συνταγή

Γκουακαμόλε. Ένα πολύ απλό ντιπ με υπέροχο εξωτικό άρωμα.

Η γκουακαμόλε είναι ένα ντιπ μεξικάνικης προέλευσης με βάση το αβοκάντο, που όμως έχει πλέον διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Η λέξη “γκουακαμόλε” προέρχεται από τη λέξη “αουακαμόλλι” (āhuacamolli), μιας διαλέκτου των Αζτέκων, που σημαίνει “σάλτσα από αβοκάντο”.

Μπορεί το κύριο συστατικό της γκουακαμόλε να είναι το αβοκάντο, αλλά αυτό που δίνει σε αυτό το ντιπ εξωτική γεύση και μοναδικό άρωμα και φρεσκάδα είναι το λάιμ και ο φρέσκος κόλιανδρος. Αν δεν έχουμε λάιμ και κόλιανδρο, τα αντικαθιστούμε πολύ εύκολα με λεμόνι και μαϊντανό αντίστοιχα, που είναι και πιο πιθανό να έχουμε διαθέσιμα. Σε πολλούς δεν αρέσει ο φρέσκος κόλιανδρος, οπότε είναι καθαρά θέμα γούστου αν θα τον αντικαταστήσουμε ή όχι. Ο φρέσκος κόλιανδρος, όμως, δίνει ιδιαίτερη γεύση και αξίζει να το δοκιμάσουμε με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον μια φορά, το οποίο και σας προτείνουμε.

Η γκουακαμόλε έχει κρεμώδη υφή, απίστευτη νοστιμιά, και είναι πάρα πολύ θρεπτική. Σερβίρεται κυρίως ως ντιπ συνοδευόμενο από νάτσος, ως σως σε σαλάτες, σάντουιτς, μπρουσκέτες ή τυλιχτές πίτες (wraps), αλλά και ως συνοδευτικό σε μεξικάνικα πιάτα, όπως μπουρίτος και φαχίτας. Θα σας δικαιώσει σε πάρτι, αλλά και ως συνοδευτικό με το αγαπημένο σας ποτό.

Η γκουακαμόλε είναι ένα πραγματικό δώρο για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, και όχι μόνο!

Αυτό το άρθρο περιέχει διαφημίσεις. Αν κάνετε κάποια αγορά, παίρνουμε ένα ποσοστό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για εσάς. Το allaboutvegans.com, ως Συνεργάτης του Amazon, έχει οικονομικό όφελος από τις αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις του Amazon.

A photo of a Mexican guacamole dip served with nachos. A vegan recipe from All About vegans.

Υπέροχη γκουακαμόλε σε 10 λεπτά!

Γκουακαμόλε. Ένα πολύ απλό Μεξικάνικο ντιπ με υπέροχο εξωτικό άρωμα από λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο. Ένα πραγματικό δώρο για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, και όχι μόνο!
5 from 11 votes
Εκτύπωση Καρφίτσα
Είδος Γεύματος: ντιπ, Ορεκτικά, Σαλάτες, Σνακ, συνοδευτικά, συνοδευτικό
Κουζίνα: Βίγκαν (vegan), Μεξικάνικη / Βίγκαν (vegan), Ωμοφαγική
Λέξη-κλειδί: vegan, vegans, αβοκάντο, βίγκαν, γκουακαμόλε, ντιπ, ορεκτικό, σαλάτα, σνακ, συνοδευτικό, συνταγή
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 15 λεπτά
Μερίδες: 4 ορεκτικά
Θερμίδες: 355kcal
Συντάκτης: Θοδωρής Τιμπιλής

Υλικά

  • 4 αβοκάντο ώριμα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ½ πράσινη πιπεριά (στρογγυλή) ψιλοκομμένη
  • ½ κόκκινη πιπεριά (στρογγυλή ή Φλωρίνης) ψιλοκομμένη
  • 3 λάιμ ή 2 λεμόνια (το χυμό τους - περίπου 9 κ.σ.)
  • 3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό) ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα (χωρίς τα σπόρια) ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Οδηγίες

Γκουακαμόλε

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβοκάντο μαζί με το χυμό από τα λάιμ και το σκόρδο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, λιώνοντας το αβοκάντο. Η υφή είναι πολύ σημαντική. Δεν θέλουμε να γίνει αλοιφή, απλά το λιώνουμε ελαφρά αφήνοντας και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε ως:
    Ντιπ
    μαζί με νάτσος, πίτες, κριτσίνια, ή στικς λαχανικών (όπως καρότο ή σέλερι).
    Συνοδευτικό,
    κυρίως σε μεξικάνικα πιάτα, όπως μπουρίτος ή φαχίτας.
    Σως σε σαλάτα.
    Ταιριάζει υπέροχα με νάτσος, μαρούλι, καλαμπόκι, πιπεριές, καρότο και κόκκινα φασόλια.
    Σως σε σάντουιτς, μπρουσκέτες και vegan τυλιχτές πίτες (wraps).
  • Συνοδεύεται υπέροχα με ποτά όπως η Sangria και το κοκτέιλ Margarita.

Σημειώσεις

  1. Επειδή ο κόλιανδρος έχει μια ιδιαίτερη γεύση, αν δεν τον έχουμε ξαναδοκιμάσει, τον προσθέτουμε λίγο λίγο και δοκιμάζοντας μέχρι να βρούμε την αναλογία που μας αρέσει.
  2. Είναι σημαντικό να είναι ώριμα τα αβοκάντο. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από την υφή, αλλά και το χρώμα του κοτσανιού. Είναι ώριμα και ιδανικά για κατανάλωση όταν δεν είναι σκληρά και πιέζονται ελαφρά και όταν το κοτσάνι τους έχει στη βάση του καφέ χρώμα, όταν το βγάζουμε. Αν είναι πράσινο ανοιχτό είναι άγουρα και αν είναι μαύρο έχουν ωριμάσει περισσότερο από όσο θα θέλαμε.
  3. Καθαρίζουμε εύκολα το αβοκάντο, κόβοντάς το στη μέση κατά μήκος, βγάζοντας το κουκούτσι και αφαιρώντας το μαλακό μέρος του με ένα μεγάλο κουτάλι.
  4. Μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινη πιπεριά ή ψιλοκομμένο μαρούλι.
  5. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως τη γκουακαμόλε, για να μη μαυρίσει, τη βάζουμε στο ψυγείο αφού πρώτα βάλουμε στο κέντρο της ένα κουκούτσι από αβοκάντο και σκεπάσουμε αεροστεγώς.
  6. Τα κομμένα αβοκάντο που δεν χρησιμοποιούμε αμέσως, τα αλείφουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  7. Μπορούμε να κρατήσουμε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο και να τα φυτέψουμε κατευθείαν στο χώμα.

Διατροφικά στοιχεία

Θερμίδες: 355kcal | Υδατάνθρακες: 25g | Πρωτεϊνες: 5g | Λιπαρά: 30g | Κορεσμένα Λίπη: 4g | Νάτριο: 18mg | Κάλιο: 1156mg | Ίνες: 16g | Σάκχαρα: 4g | Βιταμίνη Α: 1116IU | Βιταμίνη C: 70mg | Ασβέστιο: 44mg | Σίδηρος: 2mg

© allaboutvegans.com