Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές. Πιέζουμε το τόφου ανάμεσα στις παλάμες μας να βγαλει τα πολλά υγρά και το κόβουμε στη μέση. Βάζουμε το ένα κομμάτι τόφου μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη μία πιπεριά και το 1 κ.γ. μπούκοβο) και τα χτυπάμε καλά σε μούλτι ή μπλέντερ. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό τόφου και χτυπάμε πολύ λίγο, ώστε η vegan τυροκαυτερή μας να έχει υφή και να μην βγει εντελώς κρέμα.
Βάζουμε το περιεχόμενο του μούλιτι (ή του μπλέντερ) σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την πιπεριά (κομμένη σε λεπτές ροδέλες) και το 1 κ.γ. μπούκοβο και ανακατεύουμε. Η vegan τυροκαυτερή μας είναι έτοιμη!
Μπορούμε να τη σερβίρουμε αμέσως, αλλά ιδανικά την αφήνουμε για 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρισμα
Μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ελαιόλαδο, μπούκοβο και ψιλοκομμένες φέτες πιπεριάς (τσίλι ή κέρατο).
Σερβίρουμε ως ορεκτικό ή dip μαζί με ψωμί, κριτσίνια, παξιμάδια, πίτες ή τηγανόψωμο.
Notes
Αν θέλουμε να βγει πιο πικάντικη, η vegan τυροκαυτερή μας, προσθέτουμε περισσότερες πιπεριές τσίλι, καγιέν ή καυτερό μπούκοβο.
Για να βγει πιο πλούσια σε γεύση και πολύχρωμη, χρησιμοποιούμε μία κόκκινη και μία πράσινη πιπεριά τσίλι. Τη μισή από την καθε μία την αλέθουμε και την υπόλοιπη την προσθέτουμε στην τυροκαυτερή μας σε λεπτές φέτες. Κρατάμε και λίγες φέτες για να τη στολίσουμε :).
Για μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή μπορούμε να προσθέσουμε και δύο λιαστές ντομάτες. Δεν θα είναι ακριβώς σαν vegan τυροκαυτερή η γεύση αλλά θα είναι ένα πεντανόστιμο ντιπ.