Vegan παστίτσιο με μπεσαμέλ από γάλα αμυγδάλου και ελαιόλαδο
To vegan παστίτσιο μας χρειάζεται μόνο 50 λεπτά από το χρόνο μας και, εκτός από πεντανόστιμο, είναι πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Με γάλα αμυγδάλου, πολλά λαχανικά, ελαιόλαδο, κουρκουμά και αλεύρι, μακαρόνια και παξιμαδάκια ολικής άλεσης.
Course Κυρίως, Κυρίως Πιάτα, Κυρίως Πιάτο
Cuisine Βίγκαν (vegan), Ελληνική, Ελληνική / Βίγκαν (vegan), Ελληνική Παραδοσιακή
500γρπένες ολικής άλεσης (1 πακέτο) ή μακαρόνια για παστίτσιο
Για τον vegan κιμά
170γρβιολογικό κιμά σόγιας (1 μικρή συσκευασία)
3ντομάτες τριμμένες ή στο multi ή ένα κουτί χυμό ντομάτας 500 γρ
1μεγάλοκρεμμύδιψιλοκομμένο
1μεγάλοκαρότοψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
1μέτριοκολοκυθάκι(προαιρετικά) ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
½πιπεριάψιλοκομμένη (κατά προτίμηση Φλωρίνης)
2σκελίδεςσκόρδοψιλοκομμένες
1κ.γ.μοσχοκάρυδο
½κ.γ.κανέλα
½κ.γ.μπαχάρι
½κ.γ.γαρύφαλλο
½κ.γ.κάρυ
½κ.γ.γλυκιά πάπρικα
¼κ.γ.κουρκουμά σκόνη(προαιρετικά)
¼κ.γ.καπνιστή πάπρικα(προαιρετικά)
1κ.γ.μη επεξεργασμένη ζάχαρηή άλλο vegan γλυκαντικό
¼κούπαςελαιόλαδογια το σοτάρισμα
αλάτι και πιπέρι
Για τη vegan μπεσαμέλ
1λίτρογάλα αμυγδάλουή σόγιας
1κούπακαι 4 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσηςή για όλες τις χρήσεις
½κούπαελαιόλαδο
½κ.γ.μοσχοκάρυδο
αλάτι
3κ.σ.διατροφική μαγιά(προαιρετικά)
Για το vegan topping (προαιρετικό)
1μεγάλοπαξιμάδι ολικής άλεσηςή 3 μικρά ή φρυγανιές ολικής άλεσης
3κ.σ.διατροφική μαγιά(κατά προτίμηση ενισχυμένη με Β12)
¼κ.γ.μοσχοκάρυδο
αλάτι
Instructions
Προετοιμασία
Βάζουμε τον κιμά σόγιας μέσα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά για να φουσκώσει και να μαλακώσει.
Όσο περιμένουμε, ζεσταίνουμε νερό σε μία κατσαρόλα. Όταν βράσει, προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για δύο λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες τις συσκευασίας.
Μετά τα δέκα λεπτά, στραγγίζουμε τον κιμά σε ψιλό σουρωτήρι, τον ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση και τέλος τον πιέζουμε με τη γροθιά μας (μέσα στο σουρωτήρι) για να βγάλει τα περιττά υγρά.
Vegan κιμάς
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Όταν ζεσταθεί βάζουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Έπειτα, προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και τα μπαχαρικά. Ανεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καρότο, το κολοκυθάκι και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα ο κιμάς σόγιας.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για ακόμη 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Vegan μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Αν κολλάει χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.
Μόλις ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι (μόλις δηλαδή πάρει ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα και αρχίσει να μυρίζει, σε περίπου 5 λεπτά), προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύουμε για ακόμη 7 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Δεν θέλουμε να είναι πολύ υγρή. Αν θέλουμε, λίγο πριν πήξει βάζουμε και τη διατροφική μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Vegan topping
Χτυπάμε όλα τα υλικά για το topping στο γουδί (ή ελαφρώς στο μπλέντερ), χωρίς να γίνει εντελώς σκόνη, καθώς θέλουμε μερικά μεγαλύτερα κομμάτια παξιμαδιού ή φρυγανιάς για να γίνει τραγανό.
Ετοιμάζουμε και ψήνουμε το παστίτσιο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μέτριο ταψί (περίπου 35x27x5 εκατοστά) απλώνουμε κάτω τα μακαρόνια, από πάνω στρώνουμε τον κιμά, μετά απλώνουμε από πάνω και τη μπεσαμέλ και τέλος το πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με το topping. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα η μπεσαμέλ.
Notes
Για να εξοικονομήσουμε χρόνο:
Βάζουμε ταυτόχρονα δύο κατσαρόλες με νερό για να ζεσταθούν. Μία για τον κιμά σόγιας και μία για τα μακαρόνια. Αν έχουμε βραστήρα, επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.
Όσο βράζουν τα μακαρόνια προετοιμάζουμε τα λαχανικά για τον κιμά.
Βάζουμε το τηγάνι με το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, δύο λεπτά πριν τελειώσουμε με την προετοιμασία των λαχανικών.
Όσο βράζει ο κιμάς ετοιμάζουμε το topping.
Βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί όταν αρχίζουμε τη μπεσαμέλ. Έτσι, θα έχει ζεσταθεί όταν θα είναι έτοιμη η μπεσαμέλ και θα βάλουμε το παστίτσιο αμέσως να ψηθεί.
Αντί για γάλα αμυγδάλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα σόγιας. Έτσι, θα έχουμε πιο αφράτη μπεσαμέλ.
Για να στραγγίξει καλά ο κιμάς σόγιας και να αποκτήσει καλύτερη υφή, τοποθετούμε το σουρωτήρι με τον κιμά σόγιας επάνω σε ένα μεγάλο πιάτο και τον πιέζουμε με τη γροθιά μας σαν να τον ζυμώνουμε. Αν το πιάτο γεμίσει με υγρά, το αδειάζουμε και συνεχίζουμε να τον στραγγίζουμε πιέζοντας με τη γροθιά μας μέχρι να μείνει σχετικά στεγνός. Μέχρι δηλαδή να τον πιέζουμε και να βγάζει ελάχιστα ή και καθόλου υγρά.
Το καρότο και το κολοκυθάκι τα κόβουμε πρώτα σε φέτες κατά μήκος (όχι ροδέλες) πάχους περίπου μισού εκατοστού. Στη συνέχεια την κάθε φέτα την κόβουμε σε λωρίδες, επίσης μισού εκατοστού, και τέλος την κάθε λωρίδα σε κομμάτια επίσης μισού εκατοστού. Ο στόχος είναι να έχουμε μικρά κυβάκια για να δώσουμε υφή στον κιμά.
Τα μακαρόνια μπορούμε:
Nα τα βράσουμε μέσα σε ζωμό λαχανικών για επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Nα τα βράσουμε μέσα σε νερό προσθέτοντας ½ κ.γ. κουρκουμά και 2 φύλλα δάφνης. Έτσι τα μακαρόνια θα έχουν ένα ελαφρύ άρωμα και παράλληλα εκμεταλλευόμαστε την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του κουρκουμά.
Όταν τα βάλουμε στο ταψί μπορούμε να τα ανακατέψουμε με 4 κ.σ. από τον κιμά μας, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και διατροφική μαγιά για επιπλέον γεύση.
Το topping το βάζουμε προαιρετικά. Εμείς το συνιστούμε, καθώς δημιουργεί κρούστα δίνοντας υπέροχη υφή και πλούσια γεύση. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
Tριμμένους ξηρούς καρπούς.
Vegan topping: Χτυπάμε στο multi (ή το blender) ½ κούπα κάσιους, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά, αλάτι και πιπέρι και από ¼ κ.γ. σκόνη κρεμμύδι, σκόνη σκόρδο και πάπρικα γλυκιά.