Χειμωνάτικη σούπα με αλεσμένα λαχανικά και ρύζι σε 30΄με 2 ευρώ
Χειμωνάτικη σούπα με αλεσμένα λαχανικά και ρύζι σε 30΄με 2 ευρώ. Vegan, vegetarian, νηστίσιμη και χορτοφαγική. Όπως και να την πείτε είναι απλά υπέροχη!
Course Κυρίως, Κυρίως Πιάτα, Κυρίως Πιάτο, Ορεκτικά, ορεκτικό
Cuisine Ελληνική, Ελληνική / Βίγκαν (vegan), Ελληνική vegan, Ελληνική μοντέρνα
Γεμίζουμε μία μέτρια κατσαρόλα με νερό (λίγο πάνω από τη μέση), προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη δάφνη και τη βάζουμε να ζεσταθεί.
Κόβουμε τις πατάτες, το καρότο και το κρεμμύδι στη μέση, τρίβουμε τη ντομάτα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι και το ελαιόλαδο. Σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αλέθουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τη μία πατάτα, το καρότο, την πιπεριά, το μισό κρεμμύδι και το μισό σέλινο μαζί με ένα ποτήρι από το ζωμό (στον οποίο έβρασαν) και προσθέτουμε το μείγμα ξανά πίσω στην κατσαρόλα. Αν έχουμε ραβδομπλέντερ, τα αλέθουμε μέσα στην κατσαρόλα αφού πρώτα αφαιρέσουμε με μία τρυπητή κουτάλα τα υπόλοιπα λαχανικά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε για 5 ακόμη λεπτά.
Σερβίρισμα
Τη σερβίρουμε ζεστή και μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι, ελαιόλαδο ή και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα λαχανικά που δεν τα αλέσαμε, τα σερβίρουμε μαζί με τη σούπα. Είτε μέσα στη σούπα είτε σε ξεχωριστό πιάτο.
Μπορούμε να τη στολίσουμε με μικρά φυλλαράκια από σέλινο.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με φρεσκοψημένο ψωμί ολικής άλεσης.
Notes
Ο κουρκουμάς θα δώσει στη vegan σούπα μας ένα όμορφο χρυσό χρώμα αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ιδανικά, αντί για νερό, μπορούμε να βάλουμε ζωμό λαχανικών. Έτσι, θα έχουμε ακόμη πιο πλούσιο αποτέλεσμα και η σούπα μας θα έχει πιο γεμάτη γεύση και υφή.
Μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές αυτής της vegan συνταγής, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά, μυρωδικά ή και μπαχαρικά. Όπως κολοκυθάκια, κολοκύθα, μαϊντανό, γλυκιά πάπρικα και δεντρολίβανο.