Η νέα απειλή για την ανθρωπότητα λέγεται κορωνοϊός, ή αλλιώς SARS-CoV-2, και ανιχνεύτηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν της Κίνας.  Από τότε έως σήμερα έχει μεταφερθεί σε όλες τις ηπείρους, προκαλώντας την ασθένεια COVID-19, και αποτελεί έναν τόσο σημαντικό βιολογικό κίνδυνο, που όμοιό του η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες.

Αυτό το άρθρο περιέχει διαφημίσεις. Αν κάνετε κάποια αγορά, παίρνουμε ένα ποσοστό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για εσάς. Το allaboutvegans.com, ως Συνεργάτης του Amazon, έχει οικονομικό όφελος από τις αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις του Amazon.

Λίγα λόγια για τους ιούς

Με βάση την κυτταρική θεωρία, οργανισμός θεωρείται οτιδήποτε αποτελείται από κύτταρα. Δηλαδή, από τις μικρότερες αυτοτελείς μονάδες ζωής. Οι οργανισμοί μπορούν να αναπαραχθούν γιατί τα κύτταρά τους έχουν την ικανότητα να διαιρούνται ή να παράγουν άλλα ειδικά κύτταρα, τους γαμέτες. Δηλαδή, τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, η σύντηξη των οποίων μας δίνει το νέο οργανισμό. Κυρίαρχο ρόλο στη διαίρεση και λειτουργία των κυττάρων, αλλά και στη δημιουργία των γαμετών, παίζει το DNA. Το μαγικό αυτό μόριο που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό κύτταρο.

Οι ιοί, όμως, δεν έχουν κύτταρα. Είναι τελείως ανενεργοί από μόνοι τους, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έχουν DNA, αλλά μόνο τον πιο απλό συγγενή του, το RNA. Είναι λοιπόν οργανισμοί; Η επιστημονική κοινότητα διχάζεται. Οπότε, πιο ακριβής φαίνεται να είναι ο χαρακτηρισμός τους ως βιολογικές κατασκευές. Είναι, δηλαδή, παράσιτα τα οποία εμφανίζουν εξειδίκευση ως προς τα κύτταρα που προσβάλλουν και απλά εισέρχονται μέσα τους, πολλαπλασιάζονται με τρομερή ταχύτητα και συνήθως καταστρέφουν τον οργανισμό.


Μεταπήδηση από το ένα είδος στο άλλο

Πρέπει εδώ να τονιστεί ξανά κάτι: Οι ιοί παρουσιάζουν εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει ότι προσβάλλουν έναν οργανισμό και τις περισσότερες φορές έναν τύπο κυττάρων οργανισμού. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κολλήσουμε ιό από γάτα ούτε η γάτα από εμάς. Επίσης, ένας ιός που προσβάλλει τον πνεύμονά μας δεν μπορεί να προσβάλλει άλλο δικό μας ιστό. Η εξειδίκευση αυτή του ιού, όμως, αλλάζει, επεκτείνεται λόγω μιας διαδικασίας που μεταβάλλει πολλές από τις ιδιότητες του: της μετάλλαξης. Έτσι, μέσω των μεταλλάξεων οι ιοί μπορούν να προσβάλλουν νέους οργανισμούς και νέους τύπους κυττάρων.

Θεωρίες συνωμοσίας

An illustration of corona virus with a question mark on it with title "Coronavirus: origin and who's to blame". An article for covid-19 virus from All About Vegans com.Πολύ συχνά οι άνθρωποι είτε από αφέλεια είτε από αμάθεια είτε από έλλειψη κριτικής σκέψης καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να ερμηνεύσουν φαινόμενα που δεν κατανοούν. Είναι ο εύκολος τρόπος ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων. Ο δύσκολος είναι η γνώση μέσω της μελέτης, που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει, δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκτήσει. Έτσι κι εδώ θεωρείται από πολλούς βέβαιη η κατασκευή του κορωνοϊού στο εργαστήριο, ως βιολογικό όπλο ή η απελευθέρωσή του, λόγω ατυχήματος ή η δημιουργία του από φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να θησαυρίσουν από τη δημιουργία του εμβολίου. Το πρώτο για το οποίο θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: ποιος θα επωφελούνταν από αυτό τον ιό; Βλέπουμε να μην ελέγχεται, τα χρηματιστήρια να καταρρέουν, οι πλούσιοι να χάνουν περιουσίες σε λίγες ώρες, εταιρείες να κλείνουν, χώρες να περνούν σε ύφεση. Βέβαια, κάποιοι θα βγάλουν χρήματα καθότι στον καπιταλισμό κάθε κρίση θεωρείται ευκαιρία. Αλλά είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να θησαυρίσει κάποιος από έναν ιό που δεν μπορεί να ελέγξει;

Η αλήθεια για την προέλευση του κορωνοϊού

Κι αν ο ιός δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο λόγω ατυχήματος; Εδώ χρειαζόμαστε ειδικότερες γνώσεις για να καταρρίψουμε τη θεωρία αυτή. Σύμφωνα με έρευνα από το Scripps Research Institute, που δημοσιεύτηκε στο πιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “Nature Science“, η σύγκριση των πρωτεϊνών και γενικότερα της μοριακής δομής του νέου κορωνοϊού, σε σχέση με τους άλλους κορωνοϊούς, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης. Αν κάποιο εργαστήριο βιολογικών όπλων προσπαθούσε να δημιουργήσει παθογόνο ιό, θα τον έφτιαχνε από κομμάτια άλλων γνωστών παθογόνων ιών. Γεγονός που εδώ δεν συμβαίνει.

Σχέση διατροφής – επιδημιών

Αυτό που φαίνεται ως βασικό σενάριο είναι η μεταφορά του στον άνθρωπο μέσω μετάλλαξης από ένα άλλο είδος, όπως η νυχτερίδα ή ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος. Το πώς συνέβη αυτό δεν είμαστε σίγουροι. Πολύ πιθανό μέσω της διατροφής και συγκεκριμένα μέσω της κατανάλωσης κρέατος από υπαίθριες αγορές στην Κίνα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Το 2002 εμφανίστηκε ο ιός SARS στον άνθρωπο, μέσω της μασκοφόρας φοινικοσιβέτας, ενός άγριου θηλαστικού, που πωλείται ζωντανό σε αγορές της Κίνας. Η γρίπη των πτηνών το 1997 μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης πουλερικών και αυγών. Η γρίπη των χοίρων (η γνωστή Η1Ν1) αντίστοιχα εμφανίστηκε το 2009. Γενικά, υπάρχουν πολλά υβρίδια ιών από άνθρωπο, χοίρο και πτηνά. Αυτοί μεταλλάσσονται συχνά και μεταφέρονται από είδος σε είδος κυρίως μέσω της διατροφής. Άρα, μήπως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;

Συμπέρασμα

An illustration of corona virus with a question mark on it with title "Coronavirus: origin and who's to blame". An article for covid-19 virus from All About Vegans com.Γι’ αυτήν την πανδημία, και τις άλλες που θα ακολουθήσουν, δεν φταίει ένα μυστικό βιοχημικό εργαστήριο. Δεν φταίνε τα άγρια ζώα. Φταίει η αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση, η καταστροφή των δασών που αναγκάζει τα άγρια ζώα να μετακινούνται σε μικρότερο χώρο, όλο και πιο κοντά στον άνθρωπο. Φταίει η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από κυνήγι άγριων ζώων είτε ζώων εκτρεφόμενων σε άθλιες συνθήκες. Γεγονός που αυξάνει τις επαφές των ζώων αυτών με τον άνθρωπο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μεταφοράς παθογόνων παραγόντων. Φταίει ο τρόπος διατροφής μας, που είναι βασισμένος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι γκουρμέ συνταγές από σάρκα σπάνιων ζώων, τα ζώα που στοιβάζονται στα σφαγεία σαν υγειονομικές βόμβες. Φταίει η μόλυνση του περιβάλλοντος. Φταίμε εμείς που συμμετέχουμε ενεργά ή παθητικά σε όλα αυτά. Φταίμε εμείς που δεν αλλάζουμε. Φταίμε εμείς που δεν αντιδρούμε. Κανένας άλλος.

 

 

© allaboutvegans.com